Az idei év a megújulás éve, amikor új alkotmányos alapokra helyezzük az országot, 2012 az elrugaszkodás éve lesz, majd 2013 az emelkedés, és 2014 a gyarapodás éve, amikor kézzelfogható bizonyítékot kapunk arra, hogy érdemes volt az előttünk álló intézkedéseknek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében a Millenárison a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén.

Orbán szerint a kormány terve az utolsó utáni esély – a szakadék felé csúszó ember utolsó esélye. A kormány terve különbözik az elmúlt évek reformjaitól - húzta alá.

A veszély nem múlt el, ezért szükség van Magyarország átszervezésére. Az egész nyugati világot újabb válságok fenyegetik - állította Orbán. Görögország elhasalt, Írország térdre esett és a spekulánsok újabb országokat méregetnek. Magyarország kívül rekedt az eurózónán - így sebezhetőek vagyunk. Sem a válság, sem az államadósság elől nem térhetünk ki, ezekkel meg kell küzdenünk - fogalmazott. Hozzátette: a válság ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy tiszta lappal induljunk.

A legtöbb gondunk és bajunk forrása a magas államadósság, ezért azt csökkenteni kell - mondta a kormányfő, aki szerint ehhez az kell, hogy Magyarországon mindenki dolgozzon, akinek dolgozni képes.

A kormány határozott lépéseket tesz annak érdekében az idén, hogy mindenkit, akit lehet visszahozzon a legális munka világába. Számunkra nem segélyezés, hanem a munka jelent megoldást, ugyanakkor gondoskodni kell azokról, akik arra rászorulnak, de csak azokról - mondta Orbán Viktor.