Orbán így vesztegetett el egy évet

Nincs mivel büszkélkednie az Orbán-kormánynak a költségvetési politikában, avagy a gazdasági reformok területén a mögöttünk álló egy évet elpazarolták. A hosszútávú kiadáscsökkentő intézkedések részleteire igen kíváncsi a piac.
Papp Zsolt, 2011. február 8. kedd, 06:35
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke


Tavaly ilyenkor nem volt élő ember, aki ne lett volna tisztában azzal, hogy májustól az új miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják majd, vagyis tavaly februárban már gőzerővel kellett volna dolgozni a fideszes szakértőknek a 2010-es költségvetési cél tartásához szükséges 0,3-0,5 százalékos intézkedéseken, illetve a hosszú távú reformokon.


Mint utóbb kiderült az Orbán-kormánynak semmilyen elképzelése nem volt a követendő gazdaságpolitikáról, a választások utáni hónapokat is a tétovaság jellemezte - végül az Új Széchenyi tervvel januárra előálltak, míg a hosszú távú reformintézkedések ismertetését e hónap végére ígéri a kormány.


A bejelentésektől sokat vár a piac, bár az meglehet, hogy pont a hírre nem erősödik majd tovább a forint.


Az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját a hatalomra kerülése utáni hónapokban a pótcselekvés jellemezte, kezdődött a csontvázkereséssel - amit Varga Mihály ex-pénzügyérre bíztak, majd folytatódott az aknamunka a forint bedöntésével, amelyben a Kósa Lajos-Szíjjártó Péter páros jeleskedett, de Orbán Viktor sem tétlenkedett, amikor első hivatalos sajtótájékoztatóján nekiment Simor András MNB-elnöknek, a ciprusi offshore-lovagnak. Mind megannyi ballépés, amely a külföld és a piac szimpátiáját elfordította Magyarország és az új kormánya felől.


A végül kibontakozó - Matolcsy György által jegyzett - gazdaságpolitika a belső kereslet élénkítésére helyezte a hangsúlyt, ettől a kormány hosszú távon a gazdasági növekedés beindulását és a foglakoztatás élénkülését reméli. A keresletélénkítés első lépése a társasági adó csökkentése volt, így a gazdaságpolitikában a növekedésösztönzés háttérbe szorította a költségvetési megfontolásokat.


A kormány először a 3,8 százalékos hiánycél elengedésével kísérletezett, amit azzal magyaráznak a mai napig, hogy a 2010-es költségvetést a Bajnai-Oszkó tandem hamis számokra építette, vagyis a hiány nem lett volna tartható. A kormányzásra készülő Fidesz hétszázalékos államháztartási hiányt vizionált - végül maga José Manuel Barroso Orbán első brüsszeli hivatalos vizitjén térítette józan észre a magyar kormányfőt és követelte az eredetileg kitűzött hiánycél tartását.


A kormány viszont keresztül akarta vinni a társasági adó csökkentését, annak ellenére, hogy az növelte a költségvetés hiányát, az így teremtett költségvetési lyukat a válságadók kivetésével, valamint a magán-nyugdíjpénztári járulékok elterelésével foldozták be. Azzal sikerült egyensúlyba hozni a 2010-es költségvetést, hogy a bankadókkal együtt 390 milliárd forint extra bevételre tettek szert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kovi1970, 2011.02.08 11:51

Minek szólsz hozzá, ha el sem olvasod.

A választások előtt azért nem árulták el a programjukat nehogy a maszop ellopja. Aztán a választások után kiderült nincs is programjuk.
A pár populista államoplgársági és alkotmányozósdi ötletelést meg nem nevezném programnak.
Nagy sárban van a gazdaság aminek a legfőbb oka ez a még ma is érvényben lévő irreális elvonás és "újraelosztás". Miközben tudjuk nagyon jól, hogy a gazdaság szereplőinek nagy része elsunnyogja az adófizetést.

Normális mértékű adókra lenne szükség (főleg a foglalkoztatással kapcsolatosan!) amit mellesleg be is kéne hajtani. EZ lenne most a kormány legfontosabb feladata. Nem teszik, nem akarják. Miért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

broom1, 2011.02.08 11:48

látom, az értő olvasás nem az erősséged
"Tavaly ilyenkor nem volt élő ember, aki ne lett volna tisztában azzal, hogy májustól az új miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják majd, vagyis tavaly februárban már gőzerővel kellett volna dolgozni a fideszes szakértőknek a 2010-es költségvetési cél tartásához szükséges 0,3-0,5 százalékos intézkedéseken, illetve a hosszú távú reformokon. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kaszakő, 2011.02.08 10:55

Tavaly májustól idén januárig az egy év... Nálam meg három nap egy eszetndő, mint a mesében!
(marhák)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html