Ha a jordániai befektetők Magyarországot választják, nemcsak Magyarországra jönnek, hanem a gazdaságilag ígéretes, emelkedőben lévő Közép-Európába is, amely az Európai Unió növekedési motorja lesz - mondta Orbán Viktor hétfői ammáni sajtótájékoztatóján, miután hivatalos jordániai látogatása során tárgyalt Abdalláh Enszúrral, az ország miniszterelnökével. A két kormány képviselői a tájékoztató előtt gazdasági, oktatási és energetikai együttműködésről írtak alá megállapodást.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország nagyon jó üzleti lehetőséget lát Jordániában és az egész régióban. Hozzátette: Magyarországnak nagyon jó tapasztalatai vannak a jordániai üzletemberekkel kapcsolatban. Jordániai kollégájának jelezte: Magyarország erős a vízgazdálkodás, az energetika - azon belül a nukleáris energia - terén, amelyeken együttműködést kínált Ammánnak, csakúgy, mint az egészségügy és az oktatás területén.

A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: Magyarország nem nukleáris hatalom, de technológiában és mérnökökben nagyon erős, így ezeken a területeken fontos partnere lehet Jordániának.

Abdalláh Enszúr emellett a mezőgazdasági és a turisztikai kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

A plenáris megbeszélésen szóba került a szíriai konfliktus is, amellyel kapcsolatban a jordániai kormányfő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is stabil, nyitott, és példát tud mutatni a többi közel-keleti országnak, hogyan kell békében élni.

Orbán Viktor erről azt mondta: Európa elég tanácstalan Szíria ügyében, mert nem tudni, pontosan kit is kellene támogatni. "Könnyű összedönteni egy politikai rendszert, de nehéz újat építeni helyette" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Európai Unió együttműködést alakított ki a szíriai ellenzéki képviselettel, de - mint fogalmazott - "nem vagyunk vakok, látjuk, hogy ez belül rendkívül tagolt". A konfliktus ügyében leginkább a helyiekre kell hallgatni - emelte ki.

A magyar kormányfő emlékeztetett egyúttal arra, hogy az uniós állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján minden vezető elkötelezett volt a gyors megoldás mellett a régió stabilitása érdekében.

A miniszterelnöki vizit után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció - amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára - találkozott II. Abdalláh királlyal, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével. Délután a küldöttség - amelynek része egy 40 tagú üzleti delegáció is -, jordániai-magyar üzleti fórumon vesz részt.