A kormányfő elmondta, hogy "ismét versenyben vagyunk a régió legjobban, legátgondoltabban és leggyorsabban fejlődő országa címért". Hozzátette: "nagy versenyt futunk" a térség többi országával. Orbán Viktor a 45 milliárd forintos beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy a Prinzhorn-csoport jelenleg 2300 családnak ad munkát Magyarországon, a beruházás pedig újabb 60 munkahelyet teremt.

Úgy vélte, hogy a tulajdonoson, a tőkén és a gondolatokon kívül a fejlesztés mögött a magyar emberek vannak, akik "munkástól és felsővezetőig dolgozni akarnak, gyorsan tanulnak, és jól alkalmazkodnak". A miniszterelnök megjegyezte: az energiaár lesz a legfontosabb kérdés a következő 2-3 évtizedben. "Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd" - fogalmazott Orbán Viktor.

Közölte: az Európai Unió az Egyesült Államokkal szembeni energia árversenyt nem tudja tartani, ezért meg kell kezdeni az ipari és vállalkozói rezsicsökkentést. "Amennyiben az EU nem lesz képes energiaárakat csökkenteni, akkor Magyarországnak saját szabályokkal el kell érnie azt, különben a magyar ipar nem lesz versenyképes".

Orbán Viktor hangsúlyozta: "az uniós miniszterelnökök valamelyik soron következő ülésén, a lehető legkeményebb vitákra számítva, ebben a kérdésben súlyos döntéseket fogunk hozni".