Orbán: Magyarország beszorított helyzetben van

A Törökország felől - Szerbián keresztül - Magyarországra irányuló gázszállítási tervek fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.
MTI, 2015. február 24. kedd, 13:56
Fotó: Napi.hu

Azon kell dolgozni, hogy valahogy Törökországból el tudjuk hozni a gázt Közép-Európába és így Magyarországra is - mondta a miniszterelnök, aki magyar célként azt fogalmazta meg, hogy - más államok mellett - Szerbián keresztül érkezzen majd gáz Magyarországra déli irányból, Törökország felől, és így "2019-2020 után is biztosítani tudjuk Magyarország gázellátását".

Miután a Nabucco, majd a Déli Áramlat gázvezetékének terve is "elesett", és az oroszok az évtized végén már nem terveznek Ukrajnán keresztül gázt szállítani Európába, felmerül a kérdés: honnan oldjuk majd meg Magyarország gázellátását - fejtegette Orbán. Románia és Horvátország irányából "lényegében blokád alatt vagyunk", mert bár Magyarország létrehozta a kölcsönös gázszállítási irányokhoz szükséges befektetéseket, a másik fél ezt nem tette meg. Magyarország egy beszorított helyzetben van, ezért is értékelődik fel különösen Törökország, hiszen az oroszok úgy döntöttek, a gázt Törökországba szállítják majd - véli a kormányfő.

A magyar-török energetikai együttműködés lehetséges területei közül kiemelte az atomenergia-ipart a szakemberek kölcsönös képzésében és a technológiai fejlesztésekben. A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy nem szeretnék, ha Eurázsiában nőne a feszültség. Az állandó kényszer elé állító Kelet vagy Nyugat kérdés helyett abban vagyunk érdekeltek, hogy azt lehessen mondani: Kelet és Nyugat - fogalmazott Orbán.

Eximbank képviselet nyílik Isztambulban

A magyar Eximbank képviseletet nyit Isztambulban. Tavaly rekordot döntött a Törökországba irányuló magyar export, amely elérte a 2 milliárd dollárt, de a cél az 5 milliárd dollár. A kk-knak 170 millió dolláros hitelkeretet nyitottak és 25-25 millió dollárral felállítottak egy befektetési alapot.

A közös olajkitermelés folyik Oroszországban és a Fekete-tenger térségében, amit más országokra is kiterjesztenének. Budapest és Isztambul megállapodott egy kísérleti vízügyi program megindításáról Isztambulban. Orbán köszönetet mondott a török kormánynak a magyarok vízummentes utazásának lehetőségéért Törökországba. Egyúttal elfogadta török kollégája meghívását országába.

Lendületes fejlődés

Lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok, és Ankara az energetikában kész minden támogatást megadni Közép-Európának - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Törökország nyitott az együttműködésre az energetikában, kész minden segítséget megadni Közép-Európának, Magyarországnak.

Szerinte a Nabucco is jó kezdeményezés volt, de nem érte el a célját. Most azt a lehetőséget fontolgatják, hogy Oroszország Törökországba szállítaná a Déli Áramlatba szánt gázt, ezt Közép-Európába is eljuttathatnák, és Törökország nyitott erre a lehetőségre. Országa sok energiát fogyaszt, és fontos tranzitország is.

Törökország csatlakozni akar az EU-hoz

Davutoglu üdvözölte, hogy Magyarország kiemelt szerepet szán külpolitikájában Törökországnak, és megköszönte, hogy Magyarország kitartóan támogatja Törökország EU-csatlakozását. Ankara mindenképpen csatlakozni akar az unióhoz, ezért is fontos Magyarország támogatása.

A török miniszterelnök kitért a magyar-török stratégiai együttműködési tanács működésére is, mint mondta, általában a szomszédos országokkal tartanak fenn ilyen együttműködési formát, de Magyarországot is hozzájuk közel álló országnak tartják. Fontos célnak nevezte a gazdasági kapcsolatok fellendítését, a korábban meghatározott, ötmilliárd dolláros áruforgalomról szóló terv mielőbbi teljesítését.

Tovább kéne csökkenteni a kamatot

Davutoglut török újságírók kérdezték a kamatcsökkentéséről. A kormányfő szerint a török központi bank óvatos számítást végzett a kamatcsökkentésről szóló döntés meghozatalakor, és további csökkentésre lenne szükség a gazdaság stabilitása érdekében.

A szíriai helyzet kapcsán Davutoglu hangsúlyozta: senkinek nem áll jogában számon kérni Törökországon a lépéseit. A szíriai rezsimnek el kell számolnia mindazzal, amit az elmúlt négy évben a saját nép ellen elkövetett. Csaknem ötmillióan hagyták el az otthonukat a háború miatt, és Törökország több mint kétmillió menekültet fogadott be - hangsúlyozta.

A szíriai kormány vasárnap közölte: a török hadsereg szombat éjjeli katonai művelete Észak-Szíriában az "agresszió felháborító megnyilvánulása" volt, és Damaszkusz Ankarát teszi felelőssé annak bármilyen következményéért. A szíriai állami televízióban felolvasott közlemény szerint a török kormány értesítette ugyan az isztambuli szíriai konzulátust arról, hogy egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum őrségének kimenekítését és a síremlék elszállítását tervezi, nem várta meg azonban, hogy Damaszkusz beleegyezését adja a művelethez.

Davutoglu előzőleg Twitter-oldalán közölte, hogy egy katonai akcióval sikeresen evakuálták Szíriából a 38 fős őrséget, és a síremléket is Törökország területére vitték. Az üresen maradt épületet felrobbantották, nehogy terroristák támaszpontul használják.

Törökország a követendő példa?

A magyar miniszterelnököt megkérdezték: fenntartja-e tavalyi tusnádfürdői nyilatkozatát az illiberális demokráciáról, és arról, hogy Törökországot is a Magyarország által követendő modellek között említette. Orbán azt válaszolta: "az itt idézett gondolatot nem mondtam, de szívesen kommentálom, még ha nem is az enyém". Szerinte óvatosnak kell lenni más országok példáinak követésével.

Itt van például Törökország, akiket mi nagyon tisztelünk, de ahhoz, hogy az ember sikeres Törökországot építsen, sikeres törökökre van szükség. Véleménye szerint mindenkinek tanulmányoznia kell azt a kérdést, miért van az, hogy míg korábban az EU a világ legsikeresebb gazdasági övezete volt, addig az elmúlt években ez jelentősen megváltozott, és olyan országok, mint például Törökország, az ukrajnai háború előtt Oroszország vagy mind a mai napig Kína és Szingapúr, amelyek nem az európai eszmerendszert követik, jelentős sikereket értek el.

Magyarországnak érdemes tanulmányoznia, hogy Törökország miért sikeres - jelentette ki a miniszterelnök, példaként említve, hogy sehol sem születik annyi gyermek, mint Törökországban, ami azt jelenti, hogy a család értéke ma leginkább Törökországban fontos Európában. A török tanulság Magyarországnak szerinte az, hogy "ha sikeresek akarunk lenni, akkor a családot komolyan kell venni".

Szándéknyilatkozatot is aláírtak Gül Baba türbéjének felújításával kapcsolatban, továbbá szociális biztonsági egyezményt, a nukleáris energia békés felhasználásáról egyetértési nyilatkozatot, fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti együttműködési megállapodást, Budapest és Ankara között testvérvárosi megállapodást, valamint a Fővárosi Vízművek és a török miniszterelnöki hivatal katasztrófavédelmi szolgálata közötti együttműködési megállapodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gybognarjr, 2015.02.25 05:39

Úgy néz ki senki sem említi, hogy Törökországnak nincs eladó olaja és gáza. Azt sem kísérelte meg senki, hogy megnézze Dél-Európa térképét és elmélázzon, hogy vajon hány tucat hegycsúcson és völgyön át kell vezetéket építeni Törökországból a tökkelütött idióták országába, Fidesztánba és mennyi energia, pénz kell átpumpálni olajat, gázt, ha mégis, csoda révén az Oroszok (most ne is beszéljünk Azerbaijanról, ahol még a kitermelés sem kezdődött el) Törökországba szállítanának tetemes mennyiséget. Ez még akkor is túl drága volna, ha az olaj $150/barrel árban volna a világpiacon.
Akkora baromi hülyeségeket pofázik a viktor, hogy ezért az általánosban harmadszor kellene ismételnie az első osztályt is! A tragédia az, hogy milliók még nála is hülyébbek Magyarországon és elhiszik amit dumál ez négy betűs, felcsúti bolond.
============
Amikor Gazprom bejelentette az EU energia minisztereknek, hogy az évtized végére leállítja Ukrajnán keresztül a szállításokat, az EU építsen olaj és gáz csővezetéket Törökországba, hogy onnan kapjanak energia hordozókat, a miniszterek gyorsan kiszaladtak a folyosóra, ott röhögték szinte halálra magukat. Sok még most sem tudja megállni röhögés nélkül, emlékeztetőnek elég, ha a felesége vagy férje begyújtja a gázt a konyhában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.02.25 05:22

No ez mutatja a Vezér gerincességét, előrelátását.
http://m.168ora.hu/velemeny/deli-aramlat-szelkakasa-122667.html
http://www.origo.hu/itthon/20110901-wikileaks-deli-aramlat-vezetek-es-orban-viktor.html
http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/Erdekes_a_Fidesz_szerint_orosz_birodalmi_er_KTAZTQ
Szijjártó rámutatott arra is, az elmúlt időszak eseményei rávilágítottak, hogy az Oroszországtól való egyoldalú energiafüggés Európa és Magyarország számára is "hatalmas stratégiai biztonsági kockázatot" jelent.

"Ahogy fogalmazott, "Európa és benne Magyarország ki van téve az orosz birodalmi érdekeknek".
http://www.fidesz.hu/hirek/2009-01-13/nabucco-nelkul-ki-vagyunk-teve-az-orosz-birodalmi-erdekeknek/
A Déli áramlat hazaárulás volt 2010 előtt. Utána a lelkes híve lett.
Mikor hazudott? Akkor és/vagy most?
Tudjuk!
Sohanemhazzudtamamagyarembereknek...
Gyalázat, hogy egy ilyen lény és bandája vezeti az országot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.24 22:37

@Hajnalka_vagyok: EU-s versenyjogi szabályok, ha-ha-ha! Nem vette még észre hogy ebbe bármelyik tagállam azt magyaráz bele amit akar, ami éppen megfelel a nagyon rövidtávú érdekeinek? A különbség pont az hogy Románia - jelenleg, ebben a hónapban - amerikabarát, atlantista, Görögországgal ellentétében, ezért kell kikerülni.

De abban egyetértek hogy igen komolytalan játék az egész, szerintem úgy fog megoldódni hogy az oroszok épitenek egy fővezetéket, aztán a különböző kis jelentéktelen EU törpeállamok az aktuális kormányuk függvényében rácsatlakoznak vagy lehegesztik saját irányukba. Good luck.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.02.24 18:56

@Pluralista: ja, es gorog-torok ket jo barat. mint tudjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.02.24 18:55

@Pluralista: ja, csak hogy gorogorszag eseten is ugyanaz a helyzet, mintha romanian keresztul jonne: versenyjogi szabalyok miatt nem johet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html