A hagyományos kötcsei találkozón, a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjainak nem nyilvános összejövetelén a miniszterelnök a nemzeti kormányzásról tartott előadást, amelyről - a radio.hu beszámolója szerint - a www.orbanviktor.hu honlap közölt tudósítást.

Eszerint Orbán Viktor öt konkrét feladatról beszélt. Ezek: az önkormányzati választás, amelynek nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia; a jövő évi költségvetés, amelynél fontos, hogy valós számokra épüljön; az új Széchenyi-terv, amely lehetőséget ad azoknak, akik eddig nem kaptak esélyt; az új alkotmány, amelyet 2011 tavaszán el kell fogadni, valamint Magyarország európai uniós elnöksége.

A kormányfő szerint Magyarországon 2010-ben lezárult az utópiák évszázada. Az utolsó utópisztikus baloldali hatalompolitikai kísérlet is megbukott, ami nem volt más, mint a baloldali modernizáció utópiája - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy látja, utópiák helyett valóságra épülő politikát kell érvényre juttatni.

A kormányfő aláhúzta, a nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel. Ez a szövetség adja alapját a mostani kormányzásnak. „Az a feladatunk, hogy ezt a szövetséget megvédjük a Gyurcsány-korszak ipari méretű illúzió-termelésével szemben" - mondta Orbán Viktor.

A polgári jobboldal feladata, hogy fenntartsa a szövetséget a polgári középosztály és a bizonytalanabb helyzetű társadalmi rétegek között, hogy teljesen átépítse a gazdasági rendszert, és hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából. Hozzátette: ehhez az szükséges, hogy a gazdaságpolitika középpontjában a munka, a munkahelyteremtés álljon, és az, hogy sikerüljön tíz év alatt egymillió új munkahelyet létrehozni. Csak a munka ad ugyanis reményt a felemelkedésre, és minél többen dolgoznak, annál sikeresebb lesz a gazdaság" - tette hozzá a miniszterelnök.