Orbán: nem stimmel a tavalyi hiány

A miniszterelnök szerint a korábban közöltnél 0,5 százalékponttal volt magasabb a 2009-es költségvetési hiány, a szakértők még vizsgálják, hogy "mi következik ebből az eltérésből".
MTI-Eco, 2010. október 1. péntek, 08:56
Fotó:

Nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban. Ez a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is. A korábban közölt 3,9 százalékkal szemben a deficit valószínűleg elérte a 4,4 százalékot - tette hozzá. Így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel, a szakértők csütörtökről péntekre virradó éjszaka azon dolgoznak, hogy elemezzék, mi következik ebből az eltérésből.

Orbán szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium október elsejére, péntekre ígérte, hogy a szeptember havi költségvetési állapotról be tud számolni annak függvényében, hogy csütörtök éjfélig a bankok mennyiben fizették be az esedékes bankadót. Arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthat-e "pótadóra", azt felelte: "azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy az emberek fizetnek pótadót". Az egykulcsos adórendszer bevezetésének időpontjával kapcsolatban elmondta: a politikai döntés az, hogy 2011. január 1-jétől Magyarország valaha volt legalacsonyabb adókulcsával működő, arányos, egykulcsos adórendszer legyen úgy, hogy egy családi adózási elemet is tartalmazzon.

A kormányfő szerint a közép-európai arányos adórendszerek bevezetésének az a tapasztalata, hogy alacsonyabb kulccsal több bevételt gyűjtenek a kormányok, ugyanakkor egyetért azokkal, akik azt mondják: a világgazdaság ma sérülékeny, ezért egy tartalékot kell képezni. A miniszterelnök ezt egy külön alap formájában képzeli el a költségvetésben, ennek összegével kapcsolatban azonban úgy fogalmazott: "várjuk meg az október 15-ét, amikor a kormány erről dönt".

Az adójóváírást úgy próbálják kivezetni a rendszerből a kormány, hogy senki se járjon rosszul, ezt Orbán szeretné egy év alatt megtenni, de erről komoly szakmai vita, amelyet a parlament zár majd le - mondta. A minimálbér adózni fog, ezt azonban úgy akarják alakítani, hogy közben senki ne találjon kevesebbet a borítékban, mint most - jelentette ki a kormányfő.

Orbán szerint a kormány gazdaságosabban és jobb színvonalon tudná megszervezni az ország teljes egészségügyi, kórházi ellátását, mint ahogyan ma - széttagoltan - teszik az önkormányzatok. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel ezek az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, sorsukról elsősorban mégis a helyhatóságoknak kell dönteniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK