Orbán Párizsban: Magyarországon nem reformok vannak

Magyarországon nem reformok végrehajtása, hanem az ország újjászervezése történik, s az embereket a kormány nem arról próbálja meggyőzni, hogy egyes intézkedéseket vagy döntéseket támogassanak, hanem arról, hogy át kell szerveznünk az egész országot - mondta szerdán Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen Párizsban.
MTI-Eco, 2011. május 25. szerda, 19:15
Fotó:

A magyar miniszterelnök a gazdasági válságkezelésről rendezett kerekasztal-beszélgetésen úgy vélekedett, hogy az elmúlt időszakban nem egyszerűen egy válságot élt a világ, hanem egy olyan periódust, amely megváltoztatta Európa történelmét: az egykori háborús alapú gazdaságot korábban a jóléti gazdaság váltotta fel, amely után most a munkaalapú gazdaság következik.

Ez a fajta látásmód Orbán Viktor szerint elengedhetetlen feltétele a társadalmi támogatás megnyeréséhez a nagy változásokhoz. Véleménye szerint a "reformnyelv egyébként halott" Magyarországon, mert az a politikus, aki arról beszél, hogy valamit szeretne megreformálni, az "politikai öngyilkosságot" követ el. Ennek oka, hogy az elmúlt nyolc évben a kormányok által elindított reformok sorra elbuktak.

A miniszterelnök kormánya fő céljaként a 75 százalékos foglalkoztatottság elérését jelölte meg, amely azt jelenti: minél többeknek vissza kell térnie a munkaerőpiacra, s a kormány feladata számukra megteremteni a munkalehetőséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.26 07:35

@levai jozsef:
Mintha Fidesz többség lenne a monetáris tanácsban,nem fogyasztási hitelekre gondoltam hanem exportcélu beruházásira, a nultik valóban nem menekülnek hanem nem jönnek ide termeltetni drága a munkaerő nagy a politikai kockázat mert elvihetik a hasznot, pont a chf hitelek eurora és forintraváltásával lehetne gyengíteni a forintot és mélg ettől az átkozott chf től is megszabadulnánk az euro bevezetése 300 as árfolyamon az kb reális volna, hameg Simor nem egyy oriási mübalhé volna hanem egy tényleges akkor egy tökös kormány már rég megszabadult volna tőle- 2 hét vihar egy pohár vízben oszt annyi... de az egy nagy mübalhé = gumicsont a Járaival szerintem már elég jól elvannak ketten...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.26 01:53

@megalodon:1:alapkamat csokkentesrol almodozni sem lehet amig a bajnai haver jegybankelnok a szekeben marad.
2:a bankok magyarorszagon evtizedek ota eszmeletlen felarral hiteleznek.pl aruhitel 40%-ra.
3:milyen teher van a minimalberen?
4:a szakmunkaskepzes tamogatasat pont mostanaban inditja el a fidesz.
5:nem tudok egyetlen multirol sem,hogy menekulne.tudsz peldakat?eddig agyba fobe kaptak tamogatast,megsem huztak ki minket a szarbol.
a termelo multik tamogatasa az mas teszta.
6:ha lenne euronk akkor nem lehetne gyengiteni a valutankat.az elobb meg gyenge hazai fizetoeszkozt akartal,ha euronk lenne,hogyan lenne megoldhato?
szerintem okosakat irtal,csak hogyan lehet megvalositani?orban megmondja a jegybanelnoknak,hogy csokkentse a kamatot?masnap meg az mszp-lmp=szdsz + kulfoldi lilagozos liberalis lapok tuntetest szerveznek bp-re :tizmillioan a miniszterelnoki onkeny ellen.szanyi kapitany nemzetkozi sajtotajekoztaton sulyos es durva tamadaskent ertelmezne a miniszterelnok kereset a jegybankelnok es a nyugdijasok ellen stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.26 01:36

@átlagpolgár:atlagpolgar:nagyon jo hozzaszolas.
nehany eszrevetel.a fokhagyma az egy nagyon munkaigenyes noveny.kinaban a 20 ezer ft-os videki munkaero ellatja a vilag fokhagymaigenyenek 70%-at.
kellene a gyenge forint,de a lakossagi hitelallomany miatt eletveszelyes lenne.nagyon jol latod,miert kellett egyaltalan megengedni a kulfoldi valutas hiteleket?ezt a szocialista kormanyoktol kellene megkerdezni,mert alattuk harapozodott el az egesz.
egy eu-n kivuli orszag (kina)miert nem kap buntetovamot pl fokhagymara?
a lenyeg:fletoek tudatosan vittek bele,tudatosan engedtek a chf hiteleket az orszagban.meg kellene erteni,hogy szocikkal nem ment,nem megy es nem is fog menni az orszagnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

átlagpolgár, 2011.05.26 00:52

@megalodon: Teljesen egyetértek!!!

A forint gyengítése fellendítené az exportot és visszaszorítaná az importot. 2001-ben amikor az MNB kiszélesítette a sávot, 1 Euro = 271 Ft volt. Éppen annyi mint most. Csakhogy eközben Magyarországon kb. 2,5-szer nagyobb volt az éves átlagos infláció mint az Eurózónában. Pl. az olcsó alacsony hozzáadott értékű termékek esetében a magyar gyártók egyértelműen versenyhátrányban vannak az olcsó távol-keleti importtal szemben. A munkanélküliség pedig pont a képzetlenek körében a legnagyobb. De amikor a Magyarországon a kinai fokhagyma és a brazil csirke is versenyképes akkor ott valami nincs rendben. A munkanélküliség leküzdésében pedig igen is nagy szerepe kell hogy legyen a mezőgazdaságnak és nemcsak exportban kell gondolkozni hanem vissza kell szerezni a belső piacot is. Ehhez pedig alacsonyabb kamat és gyenge forint kell!! Persze egy gond van. Az a brutális 7 - 8 ezer Mrd FT lakossági devizahitel amelynek nagy része ráadásul CHF alapú. Ez történelmi bűn az elmúlt és mostani MNB vezetése részéről, hogy engedték a CHF alapú hiteleket. Lengyelországban pl. az ottani jegybank nem engedte!! Vajon miért nem?? Mert ott felismerték, hogy a CHF alapú exportjuk nem túl jelentős, és egy ilyen hitelnek dupla árfolyamkockázata van mert nem csak a nemzeti valuta árfolyam kockázatól hanem a EURO/CHF keresztárfolyamának alakulásától is függ a hitel visszafizetése arra pedig egy kis országnak semmilyen ráhatása nincs.

Üdv:
Egy aggódó átlag közgazdász
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.25 19:53

Akkor el lehetne végre kezdeni a munkahelyteremtést amit nem a kormánynak kell hanem vállakozóknak és befektetőknek azaz.

1: Forint gyengitése ( alapkamatcsökkentés), a magyar termék túl drága az Eu piacán
2: Banki finanszirozási kamatszintek csökkentése (alapkamat csökkentése, bankadó megszüntetése, kilakoltatási moratorium stb megszüntetése ), hogy a bankok kockázata és költségei csökkenhessenek és elinduljon egy normális finanszirozás ( beruházni pénz nélkül ugyebár nem megy)
3: Minimálbérek és az alacsony bérek terheinek csökkentése, mert képzetlen munkaerőt csak alacsony költséggel lehet versenyképesen alkalmazni...
4: Szakmunkásképzés kiemelt támogatása (szakma tanulás)
5:Külföldi multik becsábítása az országba ( momentán menekülnek meg máshol ruháznak be a válságadónak nevezett profitelvonás miatt )
6: Euro céldátuma és gyors bevezetése ( az Eu piacán nem lehet versenyképes ajánlatot tenni ilyen ingadozó árfolyamoknál)

Szóval lehet a dolgokat sorolni hosszasan, csak az a bökkenő, hogy mindeddig az ellenkezője valósult meg..!!!

Megjegyezném amikor az állam elkezdi tömegesen dolgoztatni az embereket az eléggé munkatábor jelleget fog ölteni.. ez nem állami feladat, a megfelelő körülmények kialakítása az az állami feladat !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html