A miniszterelnök statisztikával kezdte felszólalását: hány törvényt, jogszabályt alkotott a kormány és az új parlament, hány EU-s rendezvényt sikerült lebonyolítani, stb. A magyaroknak kijáró tiszteletet megsértették, a kormány ezt a támadást visszaverte - fogalmazott Orbán a médiatörvényt ért uniós kritikák kapcsán. 

Beszéde első részében az elmúlt hónapok történéseiről beszélt a West Balkán-ügytől kezdve az energiapolitikáig. Orbán szerint a nyugdíjreform első lépéseit is megtette a kormány, amikor is felszámolta a magánpénztári rendszert.

A kormány eredményei között sorolta fel a miniszterelnök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felállítását - mondván, az adócsökkentések után mindenkitől elvárható, hogy a közterheket be is fizesse. A kormány most szembesült azzal, hogy az új adótábla következtében csökkentek egyes jövedelmek, főleg a magánszektorban. A kormány lépéseket fog tenni, hogy az adóreform következtében még a magánszektorban sem csökkenhessenek a fizetések - jelentette ki.

Újdonság, hogy Orbán felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy az ország átfogó átszervezésének programját dolgozza ki annak érdekében, hogy aki munkaképes, annak legyen is munkája Magyarországon.

Aki elvesztegeti az egészségét, mint tőkét, annak jobban hozzá kell járulnia a kiadásokhoz - mondta a miniszterelnök. Nem kizárt, hogy ezzel az egészségtelennek tartott élelmiszerekre kivetendő ún. hamburgeradó bevezetésére célzott.

Orbán ugyan arról nem beszélt, hogy mit fog tenni a kormánya a következő hónapokban azért, hogy Magyarország "ne bukjon el", de amit csinál, azt nem fogja az emberek feje felett tenni.

Orbán megismételte, hogy a felemelkedés egyszerű receptje, hogy mindenki dolgozzon, aki képes dolgozni.

A magyar gazdasági növekedés és az egymillió munkahely kulcsa, hogy minél többen vegyenek részt az Új Széchenyi Tervben - mondta a miniszterelnök, aki egyben munkát is adott a honatyáknak: minden képviselőnek tájékoztatnia kell a lehetőségekről a helyi cégeket, vállalkozókat.

Orbán újfent beszélt az alkotmányozásról, amelybe szerinte be kell foglalni az államadósság csökkentését, az állami vagyon növelését. A kormány várhatóan március közepe előtt készül el javaslataival, amely az oktatást és az egészségügy átalakítást érinti.

Az Aktuális ügyek címet viselő felszólalást megelőző várakozások arról szóltak, hogy a miniszterelnök - legalábbis Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteki tájékoztatása alapján - elárulhat néhány részletet a készülő reformcsomagról. Ezek a remények nem teljesültek.

Az intézkedések többségét így várhatóan inkább az alkotmányozási folyamat kezdete előtt - március 15-éig -, illetve az új alaptörvény április 18-ára tervezett elfogadása után jelentheti be Orbán.

A kormányfő épp egy hete tartotta meg évértékelő beszédét, ahol a reformintézkedésekről érdemit szintén nem lehetett megtudni. Az ott elhangzottakról bővebben itt olvashat.