Orbán Viktor beszélt - országátszervezés, hamburgeradó

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti évértékelő beszéd után hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén beszélt, ám a múlt héthez hasonlón ezúttal sem mondott semmi konkrétat kormánya terveiről, pláne a február végére ígért reformcsomagról, ami Orbán szerint is márciusra fog csúszni.
NAPI, Papp Zsolt, 2011. február 14. hétfő, 13:18
Fotó:

A miniszterelnök statisztikával kezdte felszólalását: hány törvényt, jogszabályt alkotott a kormány és az új parlament, hány EU-s rendezvényt sikerült lebonyolítani, stb. A magyaroknak kijáró tiszteletet megsértették, a kormány ezt a támadást visszaverte - fogalmazott Orbán a médiatörvényt ért uniós kritikák kapcsán. 

Beszéde első részében az elmúlt hónapok történéseiről beszélt a West Balkán-ügytől kezdve az energiapolitikáig. Orbán szerint a nyugdíjreform első lépéseit is megtette a kormány, amikor is felszámolta a magánpénztári rendszert.

A kormány eredményei között sorolta fel a miniszterelnök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felállítását - mondván, az adócsökkentések után mindenkitől elvárható, hogy a közterheket be is fizesse. A kormány most szembesült azzal, hogy az új adótábla következtében csökkentek egyes jövedelmek, főleg a magánszektorban. A kormány lépéseket fog tenni, hogy az adóreform következtében még a magánszektorban sem csökkenhessenek a fizetések - jelentette ki.

Újdonság, hogy Orbán felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy az ország átfogó átszervezésének programját dolgozza ki annak érdekében, hogy aki munkaképes, annak legyen is munkája Magyarországon.

Aki elvesztegeti az egészségét, mint tőkét, annak jobban hozzá kell járulnia a kiadásokhoz - mondta a miniszterelnök. Nem kizárt, hogy ezzel az egészségtelennek tartott élelmiszerekre kivetendő ún. hamburgeradó bevezetésére célzott.

Orbán ugyan arról nem beszélt, hogy mit fog tenni a kormánya a következő hónapokban azért, hogy Magyarország "ne bukjon el", de amit csinál, azt nem fogja az emberek feje felett tenni.

Orbán megismételte, hogy a felemelkedés egyszerű receptje, hogy mindenki dolgozzon, aki képes dolgozni.

A magyar gazdasági növekedés és az egymillió munkahely kulcsa, hogy minél többen vegyenek részt az Új Széchenyi Tervben - mondta a miniszterelnök, aki egyben munkát is adott a honatyáknak: minden képviselőnek tájékoztatnia kell a lehetőségekről a helyi cégeket, vállalkozókat.

Orbán újfent beszélt az alkotmányozásról, amelybe szerinte be kell foglalni az államadósság csökkentését, az állami vagyon növelését. A kormány várhatóan március közepe előtt készül el javaslataival, amely az oktatást és az egészségügy átalakítást érinti.

Az Aktuális ügyek címet viselő felszólalást megelőző várakozások arról szóltak, hogy a miniszterelnök - legalábbis Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteki tájékoztatása alapján - elárulhat néhány részletet a készülő reformcsomagról. Ezek a remények nem teljesültek.

Az intézkedések többségét így várhatóan inkább az alkotmányozási folyamat kezdete előtt - március 15-éig -, illetve az új alaptörvény április 18-ára tervezett elfogadása után jelentheti be Orbán.

A kormányfő épp egy hete tartotta meg évértékelő beszédét, ahol a reformintézkedésekről érdemit szintén nem lehetett megtudni. Az ott elhangzottakról bővebben itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.02.15 13:01

"Ember, érti? "
Ha nem, itt van:
http://www.youtube.com/watch?v=0UrM64J7S_o&feature=player_embedded#at=116
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Runner42, 2011.02.14 21:16

Orbán nevét tényszerűen inkább Szálasi, Rákosi és Gyurcsány neve mellett kellene említeni. De, nézzük mit tett röpke egy év alatt Orbán Viktor.
Törvénytelen és erkölcstelen módon elvette az embere kMNYP megtakarításait és szétverte a pénztárakat. Jogtalan módon megsarcolta a multik egy bizonyos körét. Ellehetetlenítette az alkotmánybíróságot, rátette a kezét a médiára, olyan törvényt hozott ezzel kapcsolatban, amely miatt rajtunk röhög egész Európa (Lukasenkói példálózás). Majd külső nyomásra módosítani fogják a média törvényt. A magyar elnökség pedig innentől kezdve szánalmas vicc.
A legújabb húzása pedig a szájkaratézás. A bejelentett megszorító intézkedéseket elodázzák, mert nyilvánvalóan szeretnék megnyerni a 3 év múlva esedékes választásokat, de a bejelentett intézkedések miatt várható a tetszési index zuhanása.
Eddig a teljesítmény elégtelen. Be kell látni a magyar társadalom kormányváltó, 3 év múlva Orbánnak lőttek, így is, úgy is (bárcsak a szó szoros értelmében :)
Kellene már egy tiszta hang, aki nem a saját és politikai pártja érdekeit nézi, hanem a társadalom egészének az érdekeit.
De, sajnos ilyen a magyar társadalom, ilyenek vagyunk, ezt érdemeljük. A mindenkori magyar kormányok is népből lettek választva, ezek a mi színeink, virágaink.
Csak kéne ide is egy Dzurinda formátumú vezető....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.02.14 19:10

Valoszinuleg arra varnak, hogy kideruljon, tulajdonkeppen mennyi is lett (lesz) a beinkasszozott manyup vagyon.

A koltsegvetes sorsa, es igy ertelemszeruen a tovabbi kormanyzati lepesek mibenlete is nagyban fugg a konkret osszegtol. (Feltetelezhetoen, ezen osszeg maximalizalasa erdekeben uszitjak ra a KEHI-t is a manyup-okra.)
Majdnem bizonyos az, hogy "reformok" cimszo alatt bujtatott megszoritasok jonnek majd, azonban ezek "durvasaga" midnen bizonnyal a beinkasszozott manyup vagyontol merteketol fugg.
Magyaran: kicentizik a megszoritasok merteket azert, hogy minel kevesebb embert erintsen hatranyosan az, hiszen 3 ev mulva ismet szavazas lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.14 16:23

Orbán nevét kétségkivül egy lapon kell említeni, Mátyás királlyal,Kosutthal és Széchenyivel azonban irodalmi szintű szónoklatokból egyetlen buznyák munkahely sem fog születni. A hamburgert tőlem adóztathatják, de ha a bacon szalonnára (lilahagymával) is adót vetnek ki akkor biz isten nyakon csapok valakit !!!! megjegyzem az agyon támogatott házi pálinkával most mi lesz ?? Házilag desztillált metilalkoholra és májzsugorra nem kék adót kivetni ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TVK, 2011.02.14 14:49

"A kormány most szembesült azzal, hogy az új adótábla következtében csökkentek egyes jövedelmek, főleg a magánszektorban."
Erre nem gondoltak korábban?
Pedig még egy szavazás is azt mutatja, hogy kisebbségben vannak azok, akiknek növekedett a bére:
http://www.vasarlocsapat.hu/_blog/_szavazas/_bervaltozas/bervaltozas.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html