Orbán Viktor katarzist ígér

Orbán Viktor egy tegnapi beszélgetésen a rendszerváltás katartikus pillanatát hiányolta, ami szerinte még eljöhet.
NAPI Online, 2007. október 17. szerda, 08:23
Fotó:

A magyar rendszerváltás legnagyobb baja, hogy nem volt igazán katartikus pillanata, "nincs startpont, és nehéz új startpontot teremteni" - idézi az MTI Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, aki a Bajza szalonban tartott keddi kerekasztal-beszélgetésen beszélt. Az egyebek mellett a Fidesz megalakulásának is otthont adó Bibó szakkollégium múltjáról Orbán Viktor mellett Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, valamint a rendezvény moderátora, Tellér Gyula szociológus beszélt.

Ebben a történetben Tellér Gyula kiemelt jelentőségű eseményként méltatta az 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén elmondott Orbán-beszédet, amelyről azonban maga Orbán Viktor aggódva beszélt. Aggodalmának oka az volt, hogy a magyar rendszerváltásnak "az a legnagyobb baja, hogy nem volt katartikus pillanata", így Nagy Imre újratemetése sem több egy "fél pontnál". Ami 1989. június 16-án történt, így is "messze az emberek lelkébe hatoló esemény", "jobb híján máig ható jelentőségű pont", de "miután még nem állítottuk elő az újabb katartikus pontot, féltem ezt az egyet" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a mai MSZP és a mai SZDSZ szinte már csak egyetlen dologban tud egyetérteni: abban, hogy "két Fidesz jobb, mint egy". De 1993 óta egyre csak az derül ki a Fideszről, hogy bármilyen akciókat vezetnek is a megosztásukra, még mindig együtt van az a csapat, amelyikre még mindig "vár valami" - tette hozzá. A rendszerváltás katartikus pillanatának elmaradására visszatérve Orbán Viktor megjegyezte: "azért vagyunk itt, hogy amikor eljön ennek a katartikus pillanatnak a lehetősége, legyen itt néhány ember, aki felismeri a pillanatot". "Fundamentális változás fog megtörténni", és amikor ez megtörténik, nekünk készen kell állni - jelentette ki a volt miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK