Óriási károk vannak, de lesz elég búza

Hektáronként akár 60-80 ezer forint veszteséget is arathatnak a kombájnok az idén. Előbb az aszály, aztán a jég és az esők csökkentették harmadával a gabonatermést. Annyi viszont terem, amennyi bőven fedezi a hazai igényeket.
NAPI, 2009. július 11. szombat, 14:02
Fotó:

Az aszály, majd az azt felváltó esős időjárás, valamint sok helyütt a jégverés okozza, hogy a tavalyinál várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonafélét takarítanak be a gazdaságok - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az agrarhaszon.hu szerint. A GOSZ vezetője szerint mindezt a csaknem 200 ezer hektárról már betakarított őszi árpa 2,7 tonnás hektáronkénti hozama, valamint az őszi káposzta repce 250 ezer hektáron termesztett nem egészen 2 tonnás hektáronkénti átlaga már előrevetítette.

A búza betakarítása az 1 millió 138 ezer hektár 20-25 százalékánál tart. A gyors eredmények azt mutatják, hogy a kenyérnek valóból országosan 3,5 tonnás hektáronkénti átlagra számíthatnak, ami mintegy 4 millió tonna összeterméssel kecsegtet. Az ország 1,2 millió tonnás étkezési gabona szükséglete, valamint az 1,5-2 millió tonnás exportja, továbbá a takarmány-búza igények a 4 millió tonnás terményből azért kielégíthetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK