Óriási kincs érkezik Magyarországra - megszületett a milliárdos egyezség

Lezárultak a tárgyalások, így akár már a nyár végéig hazatérhet a Seuso-kincs hiányzó másik fele is - értesült a Napi.hu. Az örömöt árnyalhatja, hogy az eddig ismert, és így Budapestre kerülő késő-római műkincs így sem lesz teljes.
Szakonyi Péter, 2014. június 16. hétfő, 07:13
Fotó: Napi.hu

Hamarosan teljessé válhat a Seuso-kiállítás. A Napi.hu értesülései szerint ugyanis lezárultak a tárgyalások a 15 darabból álló késő-római kori lelet még hiányzó hét darabjának hazahozataláról. A már Magyarországon levő - és jelenleg a Parlamentben megtekinthető - ezüstkollekció másik felének át- vagy megvételéről értesüléseink szerint az elmúlt napokban született előzetes egyezség. Az azonban továbbra is titok, hogy kik és mennyiért adták el a magyar kormánynak a Seuso-kincseket. Az első hét darab 15 millió euróért az áprilisi választások előtt  került ismét magyar földre.

Az eladók vélhetően a Sotheby's aukciósház egykori vezetőjének, Peter Wilsonnak fiai voltak. Az egykori Pannonia területén feltárt páratlan lelet másik felét sem biztos, hogy a tulajdonosnak tartott Lord Northamptontól veszi meg vagy át a magyar állam, de az eladó személye ez esetben sem ismert. (Az adásvétel pikantériája, hogy a 80-as években megtalált tárgyak tulajdonjogáról a magyar állam sohasem mondott le, így  márciusban kifizetett 15 millió euró, azaz 4,5 milliárd forint sem  minősült vételárnak, hanem valamilyen őrzési-restaurálási díjnak.)

A kincseket korábban, az idén tavaszi 4,5 milliárd forintos "őrzési díj" többszöröséért kínálták megvételre - többek közt Zelnik Istvánnak is. A Sotheby's aukciósház egy korábbi becslése szerint a 15 darabos kollekció aukción akár 200 millió euróért is elkelt volna. Amennyiben a maradék tárgyakkal kiegészül Seuso kollekció, akkor ez az érték még nőhet is - ezzel párhuzamosan viszont a lelet nem ismert darabjainak ára jelentősen csökkenhet. Zelnik István szerint a világhírű Seuso-kincseket bemutató múzeum Budapest egyik turisztikai látványossága lehetne. Erre a célra már korábban felajánlott egy Andrássy úti palotát és a kollekció kiegészítésére megvásárolt egy, félszáz darabból álló szintén késő-római kori tárgyakból álló arany-ezüst tárgy gyűjtemény.

Az elmúlt évszázad művészettörténeti krimijének is minősíthető "Seuso-saga", azonban itt korántsem ér véget: ugyanis Svájcban, Párizsban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüst tárgyak - ezek hazahozatala vagy megvásárlása viszont egyelőre kétséges. A leletegyüttes nagyságáról csak feltételezések vannak, de az ismert Seuso-kincs legalább 40-50 tárgyból állhat.

A Napi.hu által megkérdezett szakértők szerint a nyár végéig hazatérő újabb hét tárgy vélhetően az első csoportban visszatérő hét műtárgy áránál olcsóbb lesz, de hogy mennyivel, azt a tárgyalások során derült ki. Vannak olyan, az ügyet "testközelből" figyelő  művészettörténészek, akik szerint  az egész Seuso-kincsnek egyáltalán nincs piaci értéke, hiszen lopott árunak minősül, így forgalomképtelen. Ráadásul az első hét tárgy hazahozatalával a "maradék" ezüstök eszmei értéke is csökkent.

Megkeresésünkre a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya közölte, hogy a kincsek visszaszerzése érdekében további információt nem kívánnak adni. Az ügyben érintettek közül egyedül Zelnik István osztotta meg tapasztalatait. A Seuso-kincsek visszaszerzésén 2012-13-ban ügyködő Zelnik elmondta, hogy Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár kérésére és megbízására kezdett tárgyalásokat a Seuso-kincsek tulajdonosaival.

Már akkor is világos volt, hogy az ismert 15 darabos együttes (14 ezüst tárgy és egy rézedény) nem teljes, egy további ezüst tárgy miatt ugyanis már akkor Svájcba kellett mennie. Zelnik nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a teljes Seuso kollekció akár több száz darabból állt, de kérdéses, hogy ezekből mennyit találtak meg és vittek ki az országból, valamint, hogy ezeket eladásra kínálják-e a magyar kormánynak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.06.17 07:15

Csetreszek nélkül nincs haladás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.16 16:08

@bandesz: A kultúra és a foci összevetéséből Önnél a foci ( Keressük Petőfit! Mi lesz kisfiam? Focista. - Hofi hangsúlyaival olvasva) jön ki győztesen.
Elvégre, mi az, hogy kultúra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2014.06.16 15:30

@bandesz: A stadion nem sportra való. A focihoz csak egy füves placc kell, festett vonalakkal, két kapuval. Meg persze egy labda. A stadion az lesésre meg szotyiköpködésre való. A lesés nem sport. A stadionépítés nem a sport támogatása, hanem piaci szórakoztató cégek kitömése közpénzböl.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.06.16 15:16

most mindjart kiszamolja valaki hogy hany halmozottan hatranyos gyerek etkeztetese jott vonla ki ebbol a penzbol, majd elkezd frocsogve stadionozni. de tenyleg akkor minek tamogtjuk a szinhazakat meg a kulturat azis elvisz 1-2 stadionra valot evente.. vagy a sportolokat ugy ahogy van es mi van terek meg parkok felujitasaval.. mind csak penzkidobas mert nem lakunk belole jol, igaz?? tomjuk tele a hasunkat a tobbi nem szamit.. Dolce Vita!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.16 14:20

@csoka56: Ha elég, ne olvassa. Nem szükséges...

A "ti" az nem nem maga, ennek igazán örülök.

A hangunk, ami a józanságé és a normalitása, mindig is halk volt az olyan bömbölő őrültekéhez képest, mint az Önöké.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html