Őrizetbe vették a Magyarbólyba érkező vonat vezetőjét

Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték - jelentette ki a kormányszóvivő a baranyai Beremenden.
Inforádió, MTI, 2015. szeptember 18. péntek, 23:38
Fotó: Napi.hu

Kovács Zoltán hangsúlyozta: hazugság, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és az is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

Emellett egy súlyos határincidens is történt: mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti - tette hozzá.

Emiatt a vonat vezetőjét a magyar hatóságok őrizetbe vették, a vonatot pedig lefoglalták - mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó péntek esti sajtótájékoztatóján.

A határzár megsértéséért az EU egész területéről kiutasítás jár

Nemcsak Magyarországról, hanem az egész Európai Unió területéről kiutasíthatja a bíróság a menekülteket a határzár megsértése esetén - mondta az InfoRádióban a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

Ez egy jogszabályon alapul, de szívességi aktus a magyar hatóságok részéről az, hogy az egész EU területére utána nem léphet vissza, ha valaki ki van tiltva onnan. Egy jelzést kell felvinni a központi adatbázisba, amit látja a német, a lengyel, a dán, az angol, a francia rendőrség is, vagy akkor is, ha vízumot kér, hogy jogszerűen beutazhasson valamelyik uniós tagállamba" - jelezte Iván Júlia.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa elmondta: lehet úgy dönteni, hogy nem az egész Európai Unió területéről utasítják ki, de ehhez megfelelő indok szükséges. Azt nem tudjuk, hogy a Szegeden eljáró büntetőbírák tisztában vannak-e ezzel. Az biztos, hogy kötelező a kiutasítás, az új büntetőjogi szabály szerint, tehát ha valakit a határzár megsértésével kapcsolatos cselekményekben találnak bűnösnek, akkor nem mellőzheti a kiutasítást a bíró, ennyiben meg van kötve a bíróság keze. Ennek lehet az a következménye, hogy tömegesen fognak iraki, szír személyek kikerülni az unió területéről úgy, hogy senki nem foglalkozott a védelmi igényükkel, akik egyébként nagy valószínűséggel menekültstátuszra lennének jogosultak.

Van egy nagyon gyorsan, pár óra alatt lefordított büntetőeljárás, ezután a bíró meghozza az ítéletet, aminek része a kiutasításról szóló döntés. A külföldit átadják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, tehát a gyakorlati részét már ők intézik. Ez idő alatt ő a hivatal helyiségeiben várakozik. Ha a szerb fél - ez sajnos gyakran előfordul - nem fogadja vissza, akkor lehetséges az, hogy idegenrendészeti őrizetbe kerül. Ilyenkor ezeket a külföldieket fogva tartják - nagyjából börtönkörülmények között -. Ez eltarthat akár hetekig, hónapokig is, attól függően, hogy a szerbeknek van-e hajlandósága és kapacitása visszavenni ezeket a személyeket - tette hozzá Iván Júlia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.19 11:50

a horvátok zágráb felírattal a magyar határ felé viszik a migránsokat !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.09.19 08:21

Csak azt????És az ötven fegyveres rendőr,azzal mi van???Csak nem engedtétek vissza őket????Mert akkor gyengék vagytok mint a csecsemő sz.r!!!!!Fordított esetben már a horvátok világháborút,és harci cselekményeket habzottak volna.Remélem nem engedtétek vissza????Még egyszer kérdem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.19 08:15

..hol az unió ???????????????????..héééééé !!!!!!!!!!!!!!!!!!drogosok !!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html