Öröklési illeték: megdöbbent az MDF

A "haláladó-ellenes" kisebbik ellenzéki pártnál Csillag István, volt gazdasági miniszter illetékpárti véleménye verte ki a biztosítékot.
NAPI Online, 2007. október 20. szombat, 10:32
Fotó:

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) felszólítja Csillag István volt szabaddemokrata gazdasági minisztert, hogy mondjon le a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztalban betöltött pozíciójáról, mert a testület ülésén az örökösödési illeték mellett érvelt - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t.

"A Magyar Demokrata Fórum számára megdöbbentő, hogy az ország versenyképességének javítása érdekében tevékenykedő Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal ülésén Csillag István - az elvi szinten korábban adócsökkentés-párti egykori liberális gazdasági miniszter - az örökösödési illeték igazságossága, sőt emelése mellett érvelt" - írta Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

Mint olvasható, "az MDF arra szólítja fel Csillag Istvánt: mondjon le a kerekasztalban betöltött pozíciójáról, és ne tegyen az ország versenyképességét gátló, a középosztályt büntető javaslatokat". Csillag István megnyilatkozásai bizalmatlanságot szülnek a közvéleményben a kerekasztallal és az abban helyet foglaló szakemberekkel szemben, rontják Magyarország nemzetközi megítélését, valamint gátolják egy alapjaiban új adórendszer kidolgozását - írták az MDF vezetői.

A kormány szerint viszont az illeték igazságossága nem kérdőjelezhető meg, mert az ajándékozási illeték mellett ma ez az egyetlen olyan közteher, amely a vagyongyarapodást terheli, elsősorban emiatt és nem költségvetési megfontolások miatt működik.

Az ellenzéki párt szerint "a kormányzat által igazságosnak titulált haláladó valójában a legigazságtalanabb adónem, hiszen az állam egy már egyszer adózott jövedelem kapcsán nyújtja be ismét a számlát a családoknak".

HOZZÁSZÓLÁSOK