Örülnek a bírságnak az MNB alapítványai

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az MNB Pallas Athéné alapítványaira 66 ügyben 84 millió forint bírságot szabott ki - közölték a Pallas Athéné alapítványok.
MTI, 2016. augusztus 9. kedd, 13:53
Fotó: Napi.hu

A több mint ezer szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD csak 66 ügyben szabott ki büntetést.

A Pallas Athéné alapítványok az Alkotmánybíróság döntése után május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az alapítványok szerződéseit.

A KBD megállapította, hogy az alapítványok által létrehozott három cég piaci alapon végzi a tevékenységét a nyereség realizálása érdekében, így nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá - tájékoztat az alapítványok közleménye.

Az alapítványok a hatóságok döntéseit tudomásul veszik, hiszen az az Alkotmánybíróság döntését követően kialakult új jogi helyzet következménye. Az alapítványok a 8 millió forint feletti beszerzéseikre közbeszerzést írnak ki.

Hangsúlyozták, a vizsgáltatok gyors befejezésével újra az oktatási, értékteremtő szakmai munkára összpontosíthatnak, és felidézték, hogy eddig már több mint 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK