Összekaptak a fideszes miniszterek

Hatalmi harcok kezdődhettek a Fideszben a most létrehozandó Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletéért – értesült a Magyar Nemzet. Bár a különleges jogosítványokkal rendelkező szervezet az ellenzék támogatását is élvező javaslat alapján Pintér Sándor alá tartozna, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot.
Napi.hu, 2016. május 20. péntek, 07:56
Fotó: MTI/EPA

Komoly vitákat eredményezett a Fideszen belül a Belügyminisztérium (BM) által elkészített és az ellenzék támogatását is bíró terrorellenes javaslatcsomag - tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint a gócpont a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) tervezett létrehozása. Pintér Sándor belügyminiszter azt tervezi, hogy az új titkosszolgálat célja a "lehető legátfogóbb kép összeállítása lenne az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről", mégpedig oly módon, hogy hozzáférne a rendőrségi szervek, a nyomozó hatóságok, a nemzetbiztonsági szolgálatok és állami adatkezelők adatbázisaihoz is - írja a Magyar Nemzet.

A jelenlegi javaslatban az áll, hogy a TIBEK a belügyminiszter alá tartozna, ám lap szerint, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is szemet vetett rá. A miniszternek régi vágya, hogy a titkosszolgálatok teljes vertikumát felügyelhesse. Jelenleg az Információs Hivatal, vagyis a külföldi hírszerzés tartozik hozzá, míg az elhárítás és a rendőrség Pintér Sándor minisztériuma alatt van. Arról egyébként már hetek óta hallani, hogy a kormánypárton belül egyesek kifogásolják, hogy egy ennyi információval rendelkező szervezet Pintér Sándor irányítása alá kerüljön. Az mindenesetre biztos, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tegnapi ülésének napirendjéről az utolsó pillanatban lekerült a javaslatcsomag.

HOZZÁSZÓLÁSOK