A magyar pénzügypolitika vezetője a Wall Street Journalban írt cikkében úgy fogalmaz, Magyarország az egyik napról a másikra volt kénytelen eldobni az olcsó hitelek drogját 2008 őszén.

Oszkó szerint hitelekre támaszkodó fejlődés - amelynek útját rövidlátó politikai és gazdasági szempontok miatt követte, követi számos kormány - bizonyosan végzetes, ördögi körhöz vezet, hiszen az adósság törlesztésének költsége egy idő után meghaladja a bevételek növekedését.

A magyar pénzügyminiszter szerint a költségvetési bajok álcázását szolgáló "innovatív" pénzügyi megoldások céltalanságát mutatja a jelenlegi görög válság, ugyanakkor most is számos fejlett ország valósít meg hitelekből finanszírozott gazdaságélénkítő intézkedéseket, aminek Oszkó szerint hosszú távon jelentős hátrányai lehetnek.

Magyarország bölcsebben járt el – írta Oszkó, és részletesen ismertette a magyar pénzügyi és gazdaságpolitika új irányát, amely a 2009 tavaszán megalakult kormányhoz köthető, és amely a megszorító intézkedésekkel jelentősen lefaragta a költségvetési deficitet.

A választott terápia eredményességét jelzi a pénzügyminiszter szerint, hogy nincs már szükség a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására, és elemzők szerint jövőre 4 százalékkal bővülhet a gazdaság, 2014-től pedig bevezethető az euró.

Oszkó szerint a magyar válságkezelés kulcsa az volt, hogy a szakértői kormány előre bejelentette, hogy nem indul újra a választásokon, és ezért nem áldozta fel a rövid távú növekedésért a hosszú távon jelentkező fiskális szempontokat.