A volt pénzügyminiszter szerint az igazi kérdés az, hogy február végére összeáll az az Orbán-csomag, ami akár fájdalmas, politikailag olykor nehéz, de mégis hasznos, tartós egyensúlyt és növekvő versenyképességet biztosító intézkedésekkel tereli vissza az országot arra a felzárkózási pályára, amelyről tavaly májusban letért.

Oszkó Péter nem látja az idei évre tervezett 250 milliárd forintos stabilitási csomagnak az indokát, mivel a magánnyugdíj-pénztárak államosításából származó bevétel 2011-re óriási államháztartási többletet eredményez.

Ha a csomag azt célozza, hogy visszafogja a lassan visszahízó intézményi kiadásokat, akkor az a jövőre nézve hasznos lehet - fogalmazott a volt pénzügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy amennyiben ezt a tartalékot a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyonból szeretné elkülöníteni azért, hogy azt még valamiféle átvitt maradványként a 2012-es költségvetésben is felhasználhassa, akkor az nem lesz más, mint megint csak időnyerésre szolgáló átmeneti intézkedés, amelyen a piacok úgyis átlátnak.