Biztonsági frissítésre hivatkozó levélben próbálnak adatokat kiszedni az OTP ügyfeleiből adathalászok - írja a Pénzecentrum.hu.

A cikk szerint a csalók a "[email protected]" e-mail címről küldenek levelet, amelyben azt írják, hogy egy biztonsági frissítés után a netbankon újabb funkció érhető el. A levélben szerepel egy link is, amelyen keresztül adatokat kérhetnek a csalók.

Ne küldjön adatot!

Bár az OTP nem adott ki hivatalos tájékoztatást, legalábbis szombat reggelig a Napi.hu nem kapott ilyet és a bank hivatalos oldalán, az adathalász-kísérletekre figyelmeztető aloldalon sem szerepel új információ; a legfontosabb, hogy senki ne küldjön fontos személyes és titkos (például netbanki belépési) adatokat e-mailben. A bankok nem kérnek ilyeneket e-mailen keresztül, sem sms-ben, sem sima postai levélben.

Az OTP mellett a többi bank sem kér ilyen úton adatokat, ezért nem szabad ezekre kérésekre válaszolni, pláne nem szabad adatokat megadni. A magyarországi bankok soha semmilyen alkalommal nem kérik el ügyfeleik titkos adatait e-mailben, SMS-ben, vagy postai úton. Célszerű az ilyen típusú üzeneteket haladéktalanul törölni, a kapott e-mail mellékleteket pedig nem szabad megnyitni. A Magyar Nemzeti Bank korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy aki mégis megadta volna a titkos adatait csalóknak, az haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a bankjával.

Lépések lesznek

Az utóbbi években többször voltak adathalász-kísérletek a magyar bankoknál és az uniós társaiknál is. Az Európai Unió ezt megunta és intézkedéseket tervez. A tagországok igazságügyi miniszterei ugyanis március elején elfogadták a nem készpénzes fizetőeszközökkel kapcsolatos csalás és hamisítás elleni küzdelemről szóló irányelvről szóló állásfoglalást.

Az irányelv célja a jelenlegi szabályok naprakésszé tétele annak érdekében, hogy biztosítsák a világos, hatékony és technológiasemleges jogi keretet, valamint kiküszöböljék azokat a működési nehézségeket, amelyek akadályozzák a tagországi és a határon átnyúló nyomozást és büntetőeljárást. Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács álláspontja meghatározza és összehangolja a bűncselekmények fogalmát a bankkártyák, elektronikus- és mobilfizetések, virtuális pénznemek használata, valamint az áldozat számítógépén végzett adathalászat és hackertámadás okozta károk esetére.