Veszélyesebbek lettek a magyar lakások: nőtt a halálos otthoni balesetek száma

Bár a lakástüzek száma csökkent, az otthoni balesetben elhunytak száma emelkedett.
Csernátony Csaba, 2018. szeptember 1. szombat, 09:56
Fotó: Napi.hu

A múlt évben 1788 halálos otthoni baleset történt szemben az egy évvel korábbi 1704 esettel - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A baleseti statisztikából kiderül, hogy 2017-ben 27 725 anyagi kárral járó lakástűz volt, ami jóval elmarad az egy évvel korábbitól, 2016-ban ugyanis közel 33 ezer lakástűzre volt példa.

A Vienna Life Biztosító korábban - még 2016-ban - publikált elemzése szerint a legtöbb otthoni halálos balesetet esések okozzák, és általában a legfiatalabb és az idősebb korosztály tagjai az érintettek. A második legtöbbször előforduló otthoni halálos balesetet mérgezések okozzák, például a gyógyszerekben vagy tisztítószerekben található mérgező anyagok okoznak tragédiákat. A halálos otthoni balesetek közül a harmadik leggyakoribb típus a különböző égések és tűzesetek.

2017-ben a munkabalesetek száma is emelkedett:1,5 százalékkal 23 387-re. Ugyanakkor az 1000 alkalmazottra jutó munkabalesetek száma nem változott, 2016-ban és 2017-ben is 5,9 volt.

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.09.01 11:28

@europeer:
Teljesen egyetértek!
Mostanában két lakást vettem egy társasházban. A közös képviselő tavasszal elővezette, hogy ÉV, EBF mérést és vizsgálatot kellene tartani, mert az épület ésezen belül a közös területek elektromos szerelése MM alumínium falvezeték.
Kicsit értek hozzá, erősen támogattam, mert saját szememmel láttam és fizikailag is tapasztaltam, hogy a vezetékezés és szerelvények állapota különösen a pincében tűz- és életveszélyes!
A vizsgálatok és a bennük 100% valószínűséggel előírt új hálózat kiépítés becslés szerint kb egymillió forintba kerül.
A jelenlévő főleg nyugdíjas lakók legszívesebben meglincseltek volna, mert a zsebükben turkálok és "különben is, ha 50 évig működött, akkor még 50-ig biztosan működni fog". Momentán utóbbi nem igaz, mert számtalan buhera-javítást látni, ami nem javított a szabványosságon és az érintésvédelmen.
Még az sem hatotta meg őket, hogy ilyen állapotok mellett ha esetleg baleset, vagy tűz lesz, a biztosító sem fizet, mert a tulajdonosok nem tettek meg mindent a kár megelőzése érdekében, a karbantartás és javítás elmulasztása miatt vétkesen közreműködtek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.09.01 10:30

Szerintem hamarosan lesz itt még lakástűz boom a 60-as évekbeli társasházak pocsék és immár leromlott állapotú alumínium villanyvezetékei miatt.
Csoda, hogy eddig még nem volt sorozatos tűzeset emiatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html