Ötvenezer céget töröltek a válság alatt

A gazdasági válság kezdete óta eltelt két évben a létező 600 ezer cég közül csaknem ötvenezret töröltek, azaz a vállalkozások 8,2 százalékát - közölte a feketelista.hu portál.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 10:59
Fotó:

A krízis leginkább a gazdaságilag elmaradott megyéket sújtja. A legtöbb céget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zárták be 2008. május vége óta: a nyilvántartott 19,5 ezer társaságból 3079-et, ami 15,8 százalékos arány. Ezenkívül még Nógrádban, Zalában, Tolnában és Komárom-Esztergomban regisztráltak tíz százaléknál nagyobb arányban cégtörlést. A Budapesten nyilvántartott több mint 236 ezer cégnek a 7,4 százaléka szűnt meg. A nagyobb vidéki városok közül Debrecenben van bejegyezve a legtöbb vállalkozás, mintegy 14 ezer, viszont itt jutott arányaiban a legkevesebb cég a törlés sorsára: két év alatt 7,8 százalék. A két nagy északkeleti városban szüntették meg a legtöbb vállalkozást: Nyíregyházán a törlések aránya 12,8, Miskolcon pedig tízszázalékos.

A több tízezres törlések ellenére a cégek száma összességében az elmúlt két évben nem csökkent. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy igen sok vállalkozás a felszámolása, végelszámolása, megszűnése után "átalakul", és új cégtáblával jelenik meg a piacon. Mások pedig állásuk elvesztését követően kényszervállalkozóként próbálnak a felszínen maradni.

HOZZÁSZÓLÁSOK