Óvatosan a halvásárlással! - figyelemre int és vizsgálatot indít a miniszter

Fokozottan ellenőrzi a pangasius halat a hatóság - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium.
NAPI, 2012. december 19. szerda, 14:32
Fotó: Napi.hu

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. december 19-én. A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak.

Fazekas Sándor lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet. A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai azért dolgoznak, hogy a minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, megbízhatatlan termékek ne ronthassák el az ünnepeket.

A pangasius termékek kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart.

A pangasius, másnéven cápaharcsa kapcsán tavasszal kisebb tömeghisztéria alakult ki, miután számos felületen a Távol-Keletről importált hal fogyasztásának veszélyeire figyelmeztettek elsősorban vásárlók. A meg nem erősített panaszok szerint a hal húsa mérgező anyagokat tartalmazhatott,  az egyik hazai diszkontlác által elvégeztetett vizsgálat azonban ezt nem támasztotta alá - igaz, csak három nehézfémre, higanyra, kadmiumra, ólomra, illetve poliklórozott bifenilekre vonatkozott a kutatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK