Megosztottak egyelőre az elemzők abban a kérdésben, hogy érdemes-e belevenni jelenleg a részvénypiacokba, amelyek nagyon fontos szinthez érkeztek el. Az irányadónak tartott S&P−500 mutató ugyanis a 200 napos mozgóátlagát érintette meg, és jelenleg sincsen messze tőle, ami a bika- és a medvepiac határát jelenti a technikai elemzések szerint.

Az elmúlt egy évben ezt a szintet mindig meg kellett vásárolni, és jelenleg is meg lehet ezt tenni, azonban nagyon óvatosan − véli Varjú Péter, az Erste üzletkötője. A szakértő szerint érveket lehet arra is felhozni, hogy miért törhet ez a szint, illetve miért jöhet ismét emelkedés. Én inkább pesszimista vagyok − tette hozzá Varjú, indoklása szerint a Fed likviditásbővítő intézkedéseinek (QE2) kifutása erősen éreztetheti hatását a részvénypiacon. Ezért a szakember azt javasolja, hogy aki vásárol, azt szűk stoppal tegye meg. Ugyanakkor a nemzetközi sajtóban megszólaló szakemberek egyértelműen csak korrekciónak tartják a mostani esést, ami jó vételi lehetőséget teremt.

Ezt ráadásul valóban alá lehet támasztani azzal is, hogy javulnak a vállalati eredmények, amit a következő amerikai gyorsjelentési szezon igazolhat. Éppen ezért elképzelhető az is, hogy a mostani szinteknél maradnak a piacok a következő jelentési szezonig, és utána kezdenek el emelkedni. A japán Nomura elemzői szerint ugyan az elkövetkező napok kritikusak lehetnek, ám ha Görögország megússza a csődöt, jó eséllyel visszatérhetnek a vevők a tőzsdékre. Az év egészére vonatkozóan a Nomura továbbra is jó teljesítményt vár a globális részvénypiacokon, amelynek alapján a jelenlegi szintekhez képest akár 20 százalékot is emelkedhetnek a részvénypiacok.

A magyar piacot Varjú Péter szerint egyelőre el kell felejteni, annyira eltűnt a forgalom. Ilyen csekély mennyiségű kötés mellett nagyon könnyen el lehet mozdítani a piacot, amit jól mutat, hogy múlt pénteken pár tízezer darabbal húzták fel az OTP árát 100 forinttal, amit aztán hétfőn vissza is adott az árfolyam. A magyar piacon is a 200 napos átlag tesztjeit láthatjuk, vagyis pontosabban a Mol esetében ez könnyen elesett, míg az OTP ezt várhatóan 5600 forint környékén teszi meg − tette hozzá az Erste szakértője. A Richternél a 36 500 forintos szint lehet fontos, ez azonban kemény diónak ígérkezik. A Magyar Telekom ugyanakkor kötvényként működik, így beragadhat az 550 plusz mínusz 20 forintos sávba.

Elsősorban a görög helyzet megoldását várja a piac, ennek egyik fontos pontja lehet majd a hét elején esedékes bizalmi szavazás az új görög kormánnyal szemben − vélik a Raiffeisen elemzői. Valamelyest kezd körvonalazódni, hogy az európai döntéshozók milyen megoldásban gondolkodnak. Ez akár némi megnyugvást is hozhat a héten, ami lendületet adhat a piacnak, különösen hogy több indikátor túladottságra, illetve túlzott pesszimizmusra utal. Tartósabban rányomhatja a bélyegét azonban a piacra, hogy a makroadatok továbbra sem mutatnak javulást, csökkentve annak a valószínűségét, hogy a gazdaság lassulása csak átmeneti volt. A benchmarknak használt S&P-ben az 1250 körüli szintek jelentenek masszívabb támaszt, ezek kitartására számítanak a Raiffeisen szakértői egyelőre.

Amennyiben ezek is törnének, az már olyan szinten befolyásolná a képet technikai szempontból (is), ami alapvetően átrajzolhatja a következő hónapokra vonatkozó forgatókönyvet, ez esetben érdemes lehet a partvonalon maradni − teszik hozzá. Az OTP esetében az 5700 maradt a kulcsszint szerintük, ami megfoghatja az esést, feltéve, hogy az S&P-ben kitart a 200 napos átlag. E szint körül esetleg érdemes lehet vételekkel próbálkozni szűk stoppal, azonban ez egy igen magas kockázatú tranzakció − teszik hozzá a Raiffeisen elemzői. Szerintük érdemes inkább megvárni, hogy némiképp konszolidálódjék a helyzet, ami minimum 5900 fölötti zárást jelentene. Fontos támaszszintekig esett vissza a Mol, amelyet az olajárak esése, illetve több negatív elemzői kommentár is befolyásolt negatív irányban. Amennyiben a jelenlegi szintek törnek, első körben a 21 000 körüli árfolyamok kerülhetnek látótérbe. Az elmúlt héten legerősebbnek számító Richter a negatív hangulat ellenére erősödni tudott, így e részvény esetében reális esélyt látnak rá, hogy hamarosan ki tud törni a hónapok óta fennálló eső trendjéből. Az előző hét sztárpapírja, az MTelekom azonban visszaadta korábbi emelkedését, így az 550 fölé történő kitörés egyelőre behaltnak tekinthető, és a Raiffeisen elemzői sem preferálják a részvényt.