Papíron már megvan az egymillió új munkahely

Az Orbán-kormány kitart a programjában meghirdetett, tíz év alatt egymillió új adózó munkahely létrehozása mellett. Ezen belül a részcél az, hogy − a Széll Kálmán terv és a konvergenciaprogram elvárásait is teljesítve − 2014-ig 300 ezer, 2015-ig 400 ezer új adózó munkahely jöjjön létre − derül ki a kormány május 24-i ülésén elfogadott Magyar munkatervből (MM).
Domokos László, 2011. június 24. péntek, 09:45
Fotó: Napi.hu

A kormány által eldöntött módosításokkal frissített dokumentum elképzelései három pilléren nyugodnak: az első és legfontosabb a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés ösztönzése és támogatása többek között célzott bér- és járuléktámogatásokkal, kiemelt figyelmet fordítva a mikrocégekre és a kkv-kra. A második pillért a szociális gazdaság jelenti, ami a helyi lehetőségekre építve szervezi meg a munkanélküliek foglalkoztatását, részben állami támogatásból, részben pedig saját bevételekből. Ez egy átmeneti foglalkoztatási forma, amelynek célja hosszabb távon, hogy átvezessen a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásba. A harmadik pillért a közfoglalkoztatás jelenti, ahol az állam maga szervezi meg azoknak az átmeneti foglalkoztatását, akiknek az első két pillér jelenleg nem kínál reálisan munkalehetőséget.

Az MM alappályája, azaz a pesszimista forgatókönyv szerint 2011−2014 között összesen 232 ezer új munkahely jön létre, míg az optimista, gyorsuló gazdasági növekedésre alapozott verzió 347 ezerrel számol. Ezen belül a növekedés kétharmada a modell szerint a közmunkásoknak és a fehéredésnek köszönhető, a versenyszféra csak egyharmadot "áll". Az NGM modellkészítői pontosan kiszámolták az álláskeresési járadéknál a tervezett 67 milliárdos spórolás paramétereit is. Az MM sokoldalúságát az is jelzi, hogy kitér például az új Munka törvénykönyvének fejezeti struktúrájára is.

 

A terv részei
I. A foglalkoztatást segítő szabályozás
Új Munka törvénykönyve
Munkáltatók adminisztrációs terheinek csökkentése
II. Ösztönzők és támogatások a munkahelyteremtésért
A rugalmas foglalkoztatás támogatása (hazai forrásból)
Foglalkoztatási lehetőségek bővítése EU-forrásból
A munkába állást támogató programok EU-forrásból
Az ÚSZT forrásainak foglalkoztatást ösztönző felhasználása
III. Közfoglalkoztatás
A pénzbeli ellátások munkára ösztönző átalakítása
A közfoglalkoztatás új feltételrendszerének kialakítása
IV. Az érdekegyeztetés kereteinek átalakítása
A gazdasági és szociális párbeszéd új rendszerének kialakítása
V. Nemzeti Foglalkoztatási Alap
Az alap megtisztítása a szociális jellegű kiadásoktól
A Munkaerő-piaci Alap átalakítása
Új irányítási struktúra
VI. A képzési rendszer megújítása
A szakképzési rendszer átalakítása
A felnőttképzési rendszer átalakítása

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.06.27 14:24

@pro libertate: nagyban közeledtek álláspontjaink :)
1.az általad említett célcsoport meghatározása szegregációnak, vagy rasszizmusnak minősülne :)
2.lehet, hogy többe kerül, sőt, ha hinni lehet, akkor a segélynél magasabb fizetést adnának... viszont: szerintem nem szakértetleneket akarnak atomfizikusként foglalkoztatni..a közmunkaprogram jelenleg is van,(mszp alatt is volt!) és jól működik (legalábbis Somogyban) viszont van,ahol tudnának többet foglalkoztatni,de jelentkezőhiány van, és vannak települések,ahol meg a keret kevés.
a feketemunka megakadályozása a munkaerő kínálatot szűkíti a feketefoglalkoztatásban, így a) fekete bérek emelkednek, b)fekete munka kínálata csökken Mindkét megoldás a feketemunka csökkenéséhez vezet (az "a" esetben is, mivel úgy erősen csökken a kockázati prémium) ami gazdaságilag jó. Az átmenetben viszont lesznek nehézségek. c) verzió: az eddigi helyen kiköveteli a dolgozó,h bejelentsék... /ez a legkevésbé valószínű első nekifutásra/
amúgy ebben a hozzászólásodban végre nem voltál elvakult..nekem se tetszik,hogy néha vakító marhasággal akarnak etetni,hidd el,akkor én is anyázok a jelenlegiekre, még ha narancssárga is vagyok...az oktatással egyetértek,talán már írtam is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.26 22:29

@GELI:
Amit te példának említesz, az nem a másik véglet, hanem egy cigány-fóbiás sztereotípia. Ezek szerint egymillió munkaképes-korú, bűnöző életmódot folytató cigány van ebben az országban? Meglepve hallom? De ha mégse, akkor talán meg kellene vizsgálni-határozni a célcsoportot, mielőtt jogszabályt alkotunk.

A "nem ingyen kapja meg a segélyt" szó-füzér nem értelmezhető. A segély olyasmi, amit ellenszolgáltatás nélkül kap a segélyezett. A munkáért munkabér jár. Ezzel együtt érteni vélem: dolgozzon a pénzért.
Tényleg csak ez a cél? Az nem is érdekes, hogy van-e értelme annak, amit csinál? (Ugye, senki sem hiszi, hogy képzetlen vagy máshoz értő közmunkás fog pl. építkezni? Vagy bármit tenni, amihez szaktudás kell?) Az sem érdekes, hogy ez a "lecke" mennyibe kerül nekünk? Olvastam egy rövid tanulmányt: könnyen lehet, hogy duplájába, mint a segélyezés... És végül az sem érdekes, hogy milyen társadalmi hatással jár, ha a közmunkás megélhetése ellehetetlenül? Pl. ha tényleg nem tud tovább feketén dolgozni az állami alamizsna mellett.

A legjobban ez tetszett: "mindenben hibát keresel és vészmadárkodsz építő javaslatok helyett". Manapság a fidesz a gondolkodásra is talált újmagyar kifejezést: "rettegés". Sőt "hivatásos rettegő" aki gondolkodásra vetemedik... Merthogy előre gondolkodni felesleges, "a hídon majd akkor kell átkelni, ha odaértünk"... éjfekete ostobaság.
Ha figyelmesebb vagy, szerintem minden hozzászólásomból kiolvashatsz egy-két jobbító javaslatot. Pl.:
Nem kellene hazudnia a kormánynak. Mivel a bevallás politikai következményeit nem vállalják, egyre mélyebben keverik magukat ostoba hazugságokba ? hova vezethet ez?
Vagy:
Nem kellene megspórolni a társadalmi-szakmai hatásvizsgálatokat. Nem csak azért, mert a fideszes törvények (leendő alkotmány, hatályos jogalkotási) is előírják, hanem mert a józan ész nem helyettesíthető kétharmaddal.
Vagy:
El kellene dönteni, hogy az európai vagy a keleti hűbéri társadalmi modellt akarjuk-e megvalósítani. Ha pedig sikerült eldönteni, nem kellene titkolni a társadalom előtt (sőt, dönteni a zemberekkel együtt kellene).
Munkaerőpiaci kérdésben, ha már kérdezed:
Kényszermunka helyett oktatást, lelki terror helyett felvilágosítást. Persze, ha te meg vagy győződve arról, hogy a kényszermunka rögtön bölccsé is tesz az érintettet, és nem a kocsmába hordja a pénzét, az persze más...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.06.26 22:21

GELI: most pro libertate mond valamit.
Amit érdemes lenne átgondolni.Mert effelé tartunk!
Te túl optimista vagy és elakarod hinni mert annyira reménykedsz a fideszben, miközben sok helyen hibádzik ez a program!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.26 20:35

@pro libertate: azért ezt az "otthon ül, gyereket nevel" szöveget ne nagyon hidd el saját magadnak.Nézz körül vidéken: otthon ül, (vagy feketén dolgozik) a gyerekek csavarognak, a ház körül rendetlenség, esetleg félig leégetett külsejű (általában lopott) vezeték, félig elbontott ócskavasak és kosz minden mennyiségben...ez persze a másik véglet, mint amiről Te beszélsz...
abban igazad van, hogy nem a 4órás munka fogja megszüntetni a munkanélküliséget, vagy a munkahelyhiányt.Viszont én azt látom, hogy nem ingyen kapja meg a segélyt...
ez a kikölcsönzősdi is kicsit még nyers, szerintem (ha okosan akarják csinálni) akkor beszabályozzák, hogy ne menjen a meglévő munkaerő rovására /az a baj, hogy mindenben hibát keresel és vészmadárkodsz építő javaslatok helyett/
Van valami országépítő javaslatod esetleg?? már mint így, munkaerőpiaci kérdésekben... vagy folyassuk tovább az ingyensegííílyt, hogy aztán zömmel a játékgépekben vagy a kocsmában kössön ki a pénz?? (persze tisztelet az egészen kis számú kivételnek) Lehet, hogy Te pesten mást látsz a fene nagy liberalizmusoddal, de vidéken másképp van és más kép van :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.26 19:19

Azt hiszem, itt ismét a fideszkormány kedvelt módszerével találkozhatunk: úgy "teljesíti" a célt, hogy kiforgatja a fogalmat...
Munkahely alatt általában valami olyasmit szokás érteni, ami megélhetést biztosít, hozzájárul a gdp-hez, tb- és adóbevételt jelent az államnak, stb. .
Nos, a fidesz munkahely-definíciója jól láthatóan eltér ettől, mert a közmunka ezek közül semmivel sem dicsekedhet.

Maga a probléma-képlet is nyilvánvalóan hibás. Nem azért élnek sokan segélyből, mert ez a legkényelmesebb számukra (még ha lehet is ebben valami), hanem azért, mert nincs elég munkahely, ami felszívhatná őket. A mai gazdaság ennyit tud. Ezen az állapoton a 4 órás közmunka nem segít, ez csupán az egykori "kapun belüli munkanélküliség" mai reinkarnációja.

Szokták emlegetni a "csalókat", akik segély mellett feketén dolgoznak (ugye, már megint egy újabb ellenség...). Szögezzük le: aki dolgozik, akár feketén is, azt nem kell "visszavezetni a munka világába". Azt hiszem, éppen e ponton érdemes lett volna az ismét megspórolt társadalmi hatástanulmányt elkészíteni. Vajon melyik állapot hasznosabb a társadalom és az államkassza számára? Az, ha otthon van valaki, felügyel a gyerekre, ellátja a ház körüli munkát, dolgozik feketén ? vagy ha elutazik a lakóhelyétől távol, hogy "dolgozzon" napi 4 órát, a többi meg mondjuk egy barakkban töltse... Szerintem elég egyértelmű.

Arról nem szólva, hogy a közmunka fogalma a mai, európai használat szerint a büntetés egyik formája. Alig hiszem, hogy az érintettek majd másképp élnék meg.

Az meg külön őrület, hogy a közmunkások kikölcsönözhetők, akár egy magáncégnél is kiköthetnek! Ki az a bolond munkaadó, aki ezután megfizeti a "normális" munkavállalót, emelgeti a bérét, ahogy azt a kormány elvárja tőle, ahelyett, hogy az olcsó kényszermunkásra hagyatkozna? És vajon milyen munkakörülményekre számíthat majd itt a közmunkás, akinek nincs választása?

Ebből az egészből, ha megvalósul, egyetlen következmény tűnik biztosnak: megvalósulhat az a kiszolgáltatott, az állam jóindulatától végsőkig függő jobbágyréteg, ami több fideszes intézkedésből is kirajzolódik: az oktatás szűkítéséből, az adórendszerből vagy éppen a távol-keleti mintából. Gondolom, az ő verejtékük lesz a többiek jólétének alapja ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html