Páratlan dolog történt a Balatonon

Szokatlanul viharos volt az idei balatoni szezon. A szélsebesség rekordot is döntött - mondta Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője az InfoRádióban.
Domokos László, 2017. november 2. csütörtök, 14:30
Fotó: Pixabay

.A Balaton környékén az 1980-as évektől fényjelzők váltották fel a korábbi rakétás-kosaras viharjelző-rendszert. A jelenlegi fényjelzők úgy vannak telepítve, hogy legalább egy minden pontról látszódjon.

A lámpák karbantartását és üzemeltetését a katasztrófavédelem megbízásából a Segélyhívók Országos Egyesülete végzi, de a bekapcsolásuk az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző obszervatóriumában történik. A meteorológus egy gombnyomással indítja be a balatoni viharjelzést - mondta Horváth Ákos az InfoRádióban.

Az idei szezonban szokatlanul viharos volt, tizenháromszor volt erős vihar, ami több, mint kétszer annyi, mint az előtte lévő évben volt.

Erős vihar esetén a legerősebb széllökések meghaladják a 90 km/órás sebességet. A legerősebb vihar július 10-én csapott le Balatonaligára, akkor a Balatonnál meteorológiai műszer még sosem mért értéket, 158 km/óra szélsebességet mértek, ami komoly károkat okozott - mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője.

Üdülési szempontból azonban nem volt rossz a szezon. Voltak hosszú, nagyon meleg periódusok, amelyeket általában goromba viharok váltottak - tette hozzá a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2017.11.02 21:32

Tisztelt Szerkesztő úr. Javasolom, hogy a bevezető második mondatát, amely zagyva megfogalmazású, hamis értelmű, cseréljék fel valami hasonlóval: A jelenlegi fényjelzők úgy vannak telepítve, hogy küzülük a Balaton bármely pontjáról legalább egy látható legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html