Többmilliós kárt okoztak a sasmérgezők

Augusztus 17-én Békés-megyében, lakossági bejelentés alapján értesült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata ragadozómadarak pusztulásáról.
Domokos László, 2019. szeptember 18. szerda, 09:15
Fotó: Pixabay

A helyszínre érkező természetvédelmi őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett. Mivel a fokozottan védett parlagi sas természetvédelmi értéke egyedenként egy millió forint, a keletkezett kár értéke 4 millió forint - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy onnan 150 kilométerre, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban az MME munkatársai. Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és tetemkereső kutyás egysége végezte.

Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A tetemeket vizsgálatra a Nébih laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, ugyanakkor egy teljes sas család lemérgezésére 2006 óta nem volt példa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sgl, 2019.09.18 09:55

Érthetetlen, vagy 10 éve van állítólag egy jó állatvédelmi törvényünk, de a bíróságok érthetetlen módon szinte a leggyengébb büntetést alkalmazzák, ennek nincs visszatartó ereje.
kemény, elzárás, pénzbeli büntetés meghozza az eredményt.
Hasonló a politikai hazudozások, média disznóságokhoz., ill. politikai bűnözéshez,
Hatalmas károkat okoznak aztán jön a bíróság, - ha jön,- : holnap nem reggelizhetsz, de itt van 100 ezer Ft kárpótlásnak.
Gazemberek!
Mi lenne ha a bírókat közvetlenül érintenék ezek a bűntettek ??
Rögtön eredményesen tudnak ítélkezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html