Parlagfű-mentesítésre a kormány 2010-2014 között közvetlen és közvetett módon 52 milliárd forintot fordított, amely lényegesen meghaladja az állampolgári szja-felajánlások összegét - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A magyarázkodás azt követően jelent meg, hogy a hvg.hu beszámolt róla: a parlagfűmentesítésre még 2009-ben (!) felajánlott szja 1 százalékokból összejött 1,1 milliárd forint nagyobbik felét, több mint 600 millió forintot meglehetősen furcsán, gyakorlatilag egészen másra - például cipőpucoló automatára - költötték el a tárcánál.

Azután, hogy a portál a TASZ-szal együttműködve kiperelte az adatokat a tárcától, a Magyar Közlönyben november végén más költségvetési átcsoportosítások között váratlanul megjelent egy rendelkezés, miszerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból "642 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelik el parlagfű elleni közérdekű védekezésre". Vélhetően erre utal a tárca akkor, amikor azt írja: "ez az összeg újra a  rendelkezésére áll, amelyre a tárca pályázatot ír ki".

Azt is közölték, hogy "a vitatható összegek felhasználásával kapcsolatban Fazekas Sándor miniszter haladéktalan vizsgálatot rendel el". Arról azonban nem tér ki a közlemény, hogy erre miért csak a per eredményeként megszületett újságcikkek nyomán, néhány évvel a legalábbis furcsa költekezés után kerül sor, továbbá az sem világos, hogy a parlagfűharc teljes állami költségvetésének mi köze van ahhoz, hogy az adófizetők által felajánlott összeget a világosan jelzett szándéktól eltérően költik el.