Továbbra sincs előre betervezett forrása a pedagógusok karácsony előtti jutalmazásának, csakis a tankerületi központok és a szakképzési centrumok aktuális gazdasági helyzetén, a tankerületi vezetők, centrumigazgatók döntésén múlik, elismerik-e év végi pluszjuttatásokkal a tanárok munkáját - írja a Népszava. Egy Csongrád megyei szakképző iskola oktatójának elmondása szerint 100 ezer forint jutalomban részesültek, egy az Ózdi Szakképzési Centrum alá tartozó iskolában 120 ezer forintot kaptak a pedagógusok.

Ehhez képest a Klebelsberg Központ (KK) és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében semmit nem kapnak a pedagógusok, vagy ha mégis, csak minimális összegű pluszjuttatásra számíthatnak. Például a Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában mintegy 250 ezer forintos pluszforrást biztosítottak a tanárok jutalmazására, ami fejenként 3-4 ezer forint - tudta meg a napilap.

- A Klebelsberg Központ sem fenntartója, sem vagyonkezelője egyetlen iskolának sem. A Tankerületi Központok önálló költségvetési szervként fenntartói az egyes iskoláknak, ezért ha maradvány keletkezik, azt a hatályos jogszabályi keretek figyelembevételével, szabadon használhatják fel az iskolákra - közölte a Népszava megkeresésére a KK.