"Példátlan teljesítményre készül Magyarország"

A kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy az Új Széchenyi Terv forrásainak felhasználása egyre hatékonyabban működjön, hogy a kifizetések üteme felgyorsuljon - nyilatkozta Csepreghy Nándor a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek az idei év eredményeit összegezve.
MTI, 2012. december 20. csütörtök, 12:58
Fotó: Napi.hu

Magyarország a 27 uniós tagállam között eddig az ötödik legtöbb forrást hívta le a 2007-2013. évi programozási időszakban. A kifizetett támogatások összege folyamatosan nő, az idén december közepéig több mint 1000 milliárd forintot fizetett ki a közreműködő szervezet. Csak a múlt héten rekordösszeget, 70,2 milliárd forintot fizettek ki az Új Széchenyi Terv keretében, és az elmúlt hónap adatai alapján úgy tűnik, hogy ha nem is a 70 milliárdos, de a korábbi átlagnál jóval magasabb heti kifizetés tartható. Ez azt jelenti, hogy már 2014-re teljesülhet a közös cél - hangsúlyozta Csepreghy Nándor, hozzátéve: már csak karnyújtásnyira van a 100 százalék, vagyis az, hogy az ország teljes mértékben le tudja hívni az uniós támogatásokat, ami példátlan teljesítmény lenne az unió történetében.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékonyabbá válását és az NFÜ kifizetéseinek növekedését nagyban segítette az a kedvező körülmény, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság felállításával a korábbi, hosszadalmas döntéshozatal jelentősen leegyszerűsödött - mondta. A grémium hatékonyságát mutatja, hogy a korábbiaknál négyszer több döntést hozott meg - jelezte Csepreghy Nándor.

A testület nyári felállítása óta eltelt mintegy fél évben összességében jelentősen csökkent az uniós forrásvesztés kockázata. Az elmúlt öt és fél hónapban 190 előterjesztés született az EU-s támogatások ügyében, és mintegy 140 döntést már meg is hozott a testület. A döntések átlagos ideje 15 napra rövidült.

Sokan keresik az önerő programot

Az a két legfontosabb eszköz pedig, amely a közszférában megvalósuló, önkormányzatokat, iskolákat, kórházakat érintő projekteket segíti, az EU Önerő Alap létrehozása és a szállítói előleg bevezetés volt. Kifejtette, korábban az önkormányzatok és a költségvetési intézmények számára sokszor megoldhatatlan feladatot jelentett a pályázatok önrészének előteremtése. Ezért 2012 októberétől a kormány egy új, 30 milliárd forintos kerettel gazdálkodó EU Önerő Alapot hozott létre, amelyből uniós projekt-megvalósítására szerződéssel rendelkező önkormányzatok önerő támogatást kérhetnek.

Csepreghy Nándor elmondta: az alapból könnyű igényelni és pozitív elbírálás esetén egyszerre fizeti ki a számla önerő részét és támogatástartalmát, amely lehet vissza nem térítendő vagy visszatérítendő. Az alap sikerét jelzi, hogy már több mint 10 milliárd forint önerő támogatásról született döntés, a megmaradt forrást a keret kimerüléséig, de legkésőbb jövő év június 30-ig lehet felhasználni.

Az uniós projektek megvalósításának gyorsítását az is segíti, hogy év közben bevezették a szállítói előleg kérésének lehetőségét a közszférában megvalósuló projekteknél. A szállítói előleg mértékét a jogszabályban a fővállalkozóval megkötött szerződés elszámolható költségének 30 százalékában határozták meg. A kifizetett szállítói előleg jelentős mértékben nőtt, eddig 170 közbeszerzést érintett ez a lehetőség összesen 272,67 milliárd forint értékben, amelynek 30 százalékát (81,8 milliárd forintot) tette ki a szállítói előleg.

Jön az e-aláírás

Csepreghy Nándor kitért arra is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség számtalan egyszerűsítést és gyorsítást vezetett be a pályázók érdekében. Példaként említette, hogy a korábbinál jóval kevesebb dokumentumot kell beadniuk, a közreműködő szervezet az állami adatbázisban lévő céginformációt automatikusan lekéri. A pályázó a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől elektronikus levelet kap a támogatási igényével kapcsolatos döntésről, a határidők lejártára automatikus emlékeztetőben hívják fel a figyelmet. A papírmentes ügyintézésben pedig jelentős lépés az e-aláírás bevezetése a kifizetési folyamatban.

Elmondta azt is: átlagosan 5 percenként érkezik be egy pályázat az Új Széchenyi Terv keretében, körülbelül 90 millió forint értékben. 2012-ben naponta átlagosan 4 milliárd forint értékben nyíltak meg új pályázati lehetőségek uniós támogatással.

A teljes, 2007-2013 közötti időszakban rendelkezésre álló források 85 százalékáról már támogatói döntés született, és jövő nyárig meghirdetik az EU forrásokból megmaradt, 400 milliárd forint pályázható pénzt is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2012.12.28 19:53

@na4: mert nincs hitel (nem is lesz), a költségvetés 2,7 hiánya sem gerjeszt hatalmas nagy fogyasztást, az eladósodott gazd.szereplők (vállalkozás, állam, magánszemélyek) törlesztései nagyon hiányoznak a fogyasztásból. csak ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2012.12.28 19:21

Ha így ömlik a pénz, akkor miért haldoklik a magyar gazdaság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2012.12.20 14:38

@USE:
varjuk ki annak is, meg ennek is a veget
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.20 14:37

@olasz:

Jogtalan lehívás miatt a Gyurcsány kormány ellen indultak eljárások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.20 14:08

Így kell megalapozni a növekedést ,nem eladósítással,...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html