A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdai feltörekvő piaci helyzetértékelése kitér az Alkotmánybíróság előző napi végzésére, amely megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A végzés szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás és a felkészülési idő sem elegendő.

Az elemzők szerdai értékelése szerint az alkotmánybírósági határozat alátámaszthatja azokat az érveket, amelyek pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban. A ház hangsúlyozza, a Quaestor-ügyben hozott törvényt erőteljesen bírálták a magyar bankok, mivel véleményük szerint a jogszabály ellentétes az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és magyar kormány által idén aláírt, a bankok adóterhelésének fokozatos csökkentését is tartalmazó memorandum szellemével.

A magyar kormány az EBRD-vel aláírt memorandum teljesítésével bizonyíthatja elkötelezettségét a bankokkal fenntartott viszony normalizálása mellett, és e viszony normalizálása a magyar adósbesorolás felminősítésének erőteljes előfeltétele.

Visszatérést várnak

A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken vizsgálja a magyar adósbesorolásokat. Az elemzők szerint az időzítés szoros, de azt várják, hogy Magyarország visszatér a befektetési ajánlású sávba. Ezt más nagy londoni házak is valószínűsítik.

A Morgan Stanley elemzői a minap a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon tettek tájékozódó látogatást. Erről összeállított, beszámolójukban közölték: Magyarország esetében a kulcsfontosságú átalakulás iránya az lesz, hogy a gazdaság a hitel nélküli növekedési modellről egy alacsonyabb, évi 2-2,5 százalékos ütemű, de javuló hitelkondíciókkal jellemzett növekedési pályára áll át, és eközben javul a hatóságok és a bankszektor viszonya is.

Ha ez az átalakulás sikerrel végbemegy, az javíthatja Magyarország középtávú növekedési és hitelminősítői kilátásait is. Ennek figyelembevételével a forint erősödésére számítanak hosszabb távon, annak ellenére is, hogy ez budapesti tapasztalataik szerint nem esik egybe a magyar monetáris politika irányítóinak szándékával.

A bankok segítsége nélkül nem lesz növekedés

A ház londoni elemzőinek budapesti tárgyalásaik alapján egyértelműen az a benyomásuk, hogy a magyar kormány most elkötelezettebben törekszik a bankrendszerrel fenntartott viszony javítására, aminek az áll a hátterében, hogy a kormánynak nagyon nagy szüksége van a gazdasági növekedés folytatódására.

Eddig az erőteljes export, az EU-források jelentette komoly felhajtóerő és a jegybank növekedési hitelprogramja együtt tartotta a magyar gazdaság növekedését 3 százalék felett, ám e tényezők közül jövőre többnek a hatása is már halványulni kezd. Emiatt nehéz lenne a magyar gazdaság növekedési ütemét jelentősen 2 százalék felett tartani a bankok segítsége nélkül, és a kormány ezért törekszik a bankrendszerrel fenntartott kapcsolatok javítására.

Elhalkult a bankellenes retorika

A ház szerint ennek megfelelően a bankellenes retorika ma már sokkal halkabb, és úgy tűnik, hogy a kormányt sokkal inkább leköti egyebek mellett a menekültválság, mint az, hogy konfrontálódjék a bankokkal. A Morgan Stanley már egy nemrégiben összeállított korábbi elemzésében is derűlátóan ítélte meg Magyarország felminősítési esélyeit.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.