Pénteken döntenek Magyarországról - így látják a londoni elemzők

Londoni pénzügyi elemzők szerint javíthatja Magyarország felminősítésének esélyét a Quaestor-ügyben hozott alkotmánybírósági döntés.
MTI-Eco, 2015. november 18. szerda, 20:35
Fotó: MTI/EPA

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdai feltörekvő piaci helyzetértékelése kitér az Alkotmánybíróság előző napi végzésére, amely megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A végzés szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás és a felkészülési idő sem elegendő.

Az elemzők szerdai értékelése szerint az alkotmánybírósági határozat alátámaszthatja azokat az érveket, amelyek pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban. A ház hangsúlyozza, a Quaestor-ügyben hozott törvényt erőteljesen bírálták a magyar bankok, mivel véleményük szerint a jogszabály ellentétes az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és magyar kormány által idén aláírt, a bankok adóterhelésének fokozatos csökkentését is tartalmazó memorandum szellemével.

A magyar kormány az EBRD-vel aláírt memorandum teljesítésével bizonyíthatja elkötelezettségét a bankokkal fenntartott viszony normalizálása mellett, és e viszony normalizálása a magyar adósbesorolás felminősítésének erőteljes előfeltétele.

Visszatérést várnak

A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken vizsgálja a magyar adósbesorolásokat. Az elemzők szerint az időzítés szoros, de azt várják, hogy Magyarország visszatér a befektetési ajánlású sávba. Ezt más nagy londoni házak is valószínűsítik.

A Morgan Stanley elemzői a minap a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon tettek tájékozódó látogatást. Erről összeállított, beszámolójukban közölték: Magyarország esetében a kulcsfontosságú átalakulás iránya az lesz, hogy a gazdaság a hitel nélküli növekedési modellről egy alacsonyabb, évi 2-2,5 százalékos ütemű, de javuló hitelkondíciókkal jellemzett növekedési pályára áll át, és eközben javul a hatóságok és a bankszektor viszonya is.

Ha ez az átalakulás sikerrel végbemegy, az javíthatja Magyarország középtávú növekedési és hitelminősítői kilátásait is. Ennek figyelembevételével a forint erősödésére számítanak hosszabb távon, annak ellenére is, hogy ez budapesti tapasztalataik szerint nem esik egybe a magyar monetáris politika irányítóinak szándékával.

A bankok segítsége nélkül nem lesz növekedés

A ház londoni elemzőinek budapesti tárgyalásaik alapján egyértelműen az a benyomásuk, hogy a magyar kormány most elkötelezettebben törekszik a bankrendszerrel fenntartott viszony javítására, aminek az áll a hátterében, hogy a kormánynak nagyon nagy szüksége van a gazdasági növekedés folytatódására.

Eddig az erőteljes export, az EU-források jelentette komoly felhajtóerő és a jegybank növekedési hitelprogramja együtt tartotta a magyar gazdaság növekedését 3 százalék felett, ám e tényezők közül jövőre többnek a hatása is már halványulni kezd. Emiatt nehéz lenne a magyar gazdaság növekedési ütemét jelentősen 2 százalék felett tartani a bankok segítsége nélkül, és a kormány ezért törekszik a bankrendszerrel fenntartott kapcsolatok javítására.

Elhalkult a bankellenes retorika

A ház szerint ennek megfelelően a bankellenes retorika ma már sokkal halkabb, és úgy tűnik, hogy a kormányt sokkal inkább leköti egyebek mellett a menekültválság, mint az, hogy konfrontálódjék a bankokkal. A Morgan Stanley már egy nemrégiben összeállított korábbi elemzésében is derűlátóan ítélte meg Magyarország felminősítési esélyeit.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.11.19 08:34

@matyi2010: Drága félkegyelmű matyi...

"A többi kelet-európai országgal megegyező GDP növekedés azonos EU támogatás mellett, nem 25-30%-kal kevesebb...."

Ne az mszp kormányokhoz hasonlítgass te marha, engem nem kell meggyőznöd, hogy azok ugyanolyan hülyék voltak mint a gazdáid, akik a bérkommentelésedet fizetik.

"Ezt a növekedést nem hitelből fizetik,"

Hanem miből, te sokeszű???? Ld. nemhiszem fórumtársad kommentjét a hülyeségeidre, meg az enyémet amire a zagyvaságaidat írtad. Olvass, értelemezz, aztán kommentelj...

"A ballibsi propaganda ellenére fehéredő gazdaság..."

Bérkommentelőke... Cégvezetőként és cégtulajdonosként élem mindennapjaimat te félkegyelmű... szállítok az államnak... Tudod mi lett fehérebb? Anyukád abrosza te szerencsétlen... A rendszerváltás előttinél is kommunistább, a ruszkikénál is korruptabb lett az ország, az általad (meg egyébként általam is) fikázott liberósok idején tizedennyi pofátlan mocsokság nem történt.

"Évről évre stabilan emelkedő jövedelem a dolgozni és tanulni akaró embereknek... "

Cégvezetőként tudom és tapasztalom, hogy a bérek, csakúgy mint a bérigények folyamatosan CSÖKKENNEK. Ne a gazdáid hazugságaid olvasgasd szerencsétlen.

"Csökkenő munkanélküliség, nem 200 ezer elvesztett munkahely.."

Ebből mennyi a közmunkás és mennyi takarodott külföldre (nem mintha nekem hiányoznának, de a statisztikát csak javítják ugye)

Bérkomment Mátyás... Agylény...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakkgyulane, 2015.11.19 08:17

Szerintem a londoni elemzők nem jól látják. Azt látják, hogy az Alkotmánybíróság most diszkriminatívnek tartja, de Lehet alkotmányos a kártalanítás, a Quaestor-törvény kijavítható - mondta Lenkovics Barna.
Az a 32 ezer ember pedig nem fogja hagyni, hogy csak úgy meglopják őket, mert ez nem egy kockázatos befektetés volt, hanem bűnügy.Az illegális fiktív kötvényprogram, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység felderítése és megszüntetése az MNB hatásköre, feladata és felelőssége.
És honnan kapja meg a bedőlt pénzt az a sok önkormányzat? Csak az állami költségvetésből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.11.19 08:09

@matyi2010:

különadók, 27% áfa, lenyúlt nyugdíjvagyon, öt év alatt 5000 mrd al megnövelt államadósság, csúcsra járatott korrupció, egészségügyből és oktatásból kivont százmilliárdok.

Nem hitelből fizetik a növekedést? Akkor miért nőtt az államadósság növekvő adóterhek mellett is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.19 06:54

Warlock, 2015. november 18., szerda 22:21
"Mennyi apám?"
Mennyi? A többi kelet-európai országgal megegyező GDP növekedés azonos EU támogatás mellett, nem 25-30%-kal kevesebb....
Ezt a növekedést nem hitelből fizetik, nem évi 8% -os hiány, nem évi 5%-kal növekvő adósságráta...
Nem Bissau Guinea-i külföldre eladósodási szint...
Nem EU 27. GDP növekedés (2007)...
A ballibsi propaganda ellenére fehéredő gazdaság...
Évről évre stabilan emelkedő jövedelem a dolgozni és tanulni akaró embereknek...
Csökkenő munkanélküliség, nem 200 ezer elvesztett munkahely..

Ennyi, arany gyermekem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.18 22:21

@szabokarcsi: Mennyi Karcsika? Mennyi apám? 311-es Eurónál, 292-es Dollárnál, fehérítésből, ekáerből, online kasszákból, zuniós beruházásokból elért GDP növekedés esetén (amúgy stagnáló gazdaságnál) mennyi???

Mennyi Kareszkám, arany gyermekem? Mennyi?? Kiskarcsi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html