A vizsgálat legfőbb megállapítása az, hogy a gépen nem találtak olyan technikai hibát, amely a balesetet okozhatta volna. Mint emlékezetes, kétüléses JAS-39-es vadászgép május 15-én a Prágától keletre fekvő Èáslav katonai repülőtéren tartott gyakorlat során túlfutott a kifutópályán, és súlyos károkat szenvedve egy szántóföldön állt meg. A pilóták katapultáltak - írja az index.

A leszállási manővernél a gép parancsnoka egyszerre "nyomta" a féket és a gázt, ezért nem sikerült idejében megállni. A landolást követően a pilótának manuálisan kellett volna visszavenni a gázt, ám ez nem történt meg. A gépet Ugrik Csaba dandártábornok vezette kecskeméti bázisparancsnok vezette.

A pilótahiba ritkán vezethető vissza egyetlen okra, ám rendkívül kínos, ha az egyik elvileg legjobban képzett pilóta-parancsnok vét vezetési hibát. Ugyanakkor rávilágít arra a problémára, hogy a magyar pilóták nemzetközi összehasonlításban keveset repülnek ilyenkor a szakértők szerint az alapvető készségek is megkopnak.

Ugrik tábornok még Taszáron kezdte katonai pilóta pályafutását 1992-ben MIG-21 bis típuson. Majd repült Kecskeméten MIG-29-esen, ezt követően Gripenen. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoki beosztását 2013. május 11-től tölti be.