Pintér: nemcsak az előző kormány ügyeit vizsgáljuk ki

A korrupciónak is hadat üzen a belügyminiszter, aki nem osztja a rendőrség és a titkosszolgálat összevonása keltette aggályokat - írja a Népszabadság.
NAPI, 2010. június 18. péntek, 09:26
Fotó:

Határozott elvárásom, hogy politikai hovatartozástól és kapcsolatoktól függetlenül mindenkivel szemben azonos mérce szerint járjanak el - fogalmazott Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban. Pintér szerint a rendőrség és az ügyészség teszi a dolgát, s nem csupán az előző kormányok gyanús ügyeit fogják kivizsgálni.

A jövőben a mainál nagyobb jogi védelmet kapnak majd a magukat és vagyonukat önhatalommal védelmezők és börtönbe zárják az eddig csak pénzbírsággal büntetett tolvajokat - mondta el Pintér. A kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények elkövetőivel szemben pedig bevezetik az elzárást, mint régi-új büntetési formát. Mint azt korábban is hallani lehetett, néhány, viszonylag olcsón felújítható börtönt is újranyitna az új vezetés.

Arra a kérdésre, hogy sokan aggályosnak tartják a rendőrség és a titkosszolgálat egy kézbe került politikai irányítását, Pintér Sándor azt mondta: a világ számos országában mindig is így volt, és 2001. szeptember 11-e után azokban az országokban is összevonták a különböző biztonsági szolgálatokat, ahol korábban önálló szervezetként léteztek. Magyarországon a rendszerváltozáskor politikailag indokolt lépés volt a szétválasztás, ma már nem az, s a terrorveszély Magyarországot is ara kényszeríti, hogy racionalizálja a nemzet biztonságáért felelős erőit - mondta Pintér Sándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK