A tavaly év végi kvótaértékesítésekből származó bevételekből 4,56 milliárd forintos keretet biztosít újabb támogatások megítéléséhez a Zöld Beruházási Rendszer lezárt Panel II. pályázatán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) - közölte a tárca. A többletforrásból a korábban benyújtott, de miniszteri döntéssel még nem rendelkező pályázatok kaphatnak hozzájárulást panellakások felújításához, energetikai korszerűsítéséhez.

Amint arról a Napi Gazdaság Online korábban beszámolt, a lipcsei Európai Energiatőzsdén (EEX) decemberbenkét aukción összesen 2,5 millió magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta (európai szén-dioxid-kibocsátási egység - EUA) kelt el két részletben, 6,29, illetve  6,63 eurós darabáron.

A "ZBR Panel II." pályázati konstrukcióban már 352 pályázat rendelkezik miniszteri döntéssel (a pályázaton lakóközösségek indulhattak). A mostanáig megítélt összesen 16,7 milliárd forint állami támogatás több mint 30 ezer lakás felújítását teszi lehetővé, és mintegy 50,1 milliárd forintnyi megrendelést biztosít a hazai építőiparnak. A felújítások közel 197 millió kilowattóra/év energia-megtakarítást eredményeznek, és 45 tonna/év feletti mennyiséggel mérséklik a hazai szén-dioxid kibocsátást.

A szabályozás szerint a kvótabevételek legalább felét energetikai célokra kell fordítani, a hazai lakossági pályázatokat pedig szinte kizárólag ebből a forrásból finanszírozzák.

A minisztérium a lakóközösségeknek ingyenes műszaki-gazdasági és pénzügyi tanácsadást nyújt az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közreműködésével. A szakemberek átvizsgálják a beadott pályázatokat, és szükség estén javaslatot tesznek a műszaki és költségvetési módosításokra.