Plusz milliárdokat adnának az egyháznak

Tarlós István hárommilliárdot kér a Moszkva tér felújítására, Semjén további 5 milliárdot adna a katolikus egyháznak, a Költségvetési Tanács teljes jövő évi költségvetését a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány javára költené Varga József.
Papp Zsolt, 2010. november 22. hétfő, 09:41
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A költségvetési törvényhez az első körben 389 módosító javaslat érkezett, ami az elmúlt évek gyakorlatához viszonyítva meglehetősen szerény termés.

Van esélye a fővárosi fideszes képviselők lobbijavaslatai elfogadásának: az egyik ilyen beadvány kétmilliárd forintot irányozna elő fővárosi földutak pormentesítésére. Gyengíti az elfogadás esélyét, hogy az összeget a képviselők a gyorsforgalmi úthálózat 7,2 milliárdos forrásától vonnák el. Egy erősebb fővárosi fideszes lobbi (többek közt Tarlós István, Pokorni Zoltán és Rogán Antal) hárommilliárd forint többlettámogatást szeretne a fővárosnak adni a Moszkva tér és környéke rehabilitációjára - a forrást a bányajáradékból befolyó pluszbevétel adná. Ha a kormány formailag nem is fog támogatni egy ilyen féllábú, vagyis valós bevétellel alá nem támasztott javaslatot, a Fidesz frakció minden bizonnyal megszavazza, tekintettel a javaslattevők személyére.

Szintén az esélyes módosítók között sorolandó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslata, amely az egyházi támogatások tervezett 10,6 milliárd forintját további 5,3 milliárddal fejelné meg a társasági adóbevételek hasonló mértékű emeléséből. A plusz 5,3 milliárdot kizárólag a katolikus egyház kapná.
Kósa Lajos, a Fidesz másik erős embere szerint az új debreceni stadion építésére kapott tízmilliárd forint kevés, a jelenlegi stadion fenntartására és felújítására 1,2 milliárd forintot javasol. A képviselő a pluszpénzt az áfa-bevételek hasonló mértékű emelkedésből finanszírozná. Bánki Erik, a turizmus területén mozgolódó fideszes képviselő 2,7 milliárd forinttal emelné az 5,2 milliárdos turisztikai előirányzatot, a pénzt a képviselő a beruházásösztönzési előirányzatból venné el.

Acélosabb lehet az ügyészség

Elfogadásra esélyes az a Lázár János és Rogán Antal által jegyzett módosító javaslat, amely közel egymilliárd forinttal, 30,9 milliárd forintra emelné az ügyészség működési támogatását, mondván: a korrupciós nyomozásokra külön csoportot kell alakítani. Az új 55 fős csapat személyi és dologi kiadásait fedezné a plusz egymilliárd - amit a társasági adóbevételek emeléséből teremtenének elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ruler, 2010.11.23 11:04

Igen, és ezzel párhuzamosan, azonnal, az önfentartó pártmodellt is be kellene vezetni.
Milliárdok spórolódnának meg évente.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tothzo, 2010.11.23 09:45

Mindenki jobban járna (főként a társadalom), ha az önfenntartó egyházmodellt vezetnék be hazánkban és az állam egyáltalán nem támogatná azok tevékenységét. Így egyrészt az intézményesült és az emberektől eltávolodott egyházak is rákényszerülnének arra, hogy foglalkozzanak azokkal, akik eltartják őket, másrészt kiderülne az egyes egyházak valós támogatottsága. Az "egyházaknak" nevezett és az állam nyakán élősködő gazdasági társaságok pedig egyszerűen tönkre mennének.
Zoltán
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

becs, 2010.11.22 15:56

Egyébként a római pedofilikus-kaotikus egyház a legszennyesebb „keresztény” egyház mind közül. Már a népi folklór része Magyarországon (is) a mohó, perverz, pedofil, gennyedék pap figurája. Lehet ezt maszatolni, de a történelem legnagyobb intézményesített internacionalista politikai prostituáltja Rómában székel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html