Zöldebb, erősebb EU a tét a választáson

Hat ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) listavezetője vitázott vasárnap este Budapesten a Partizán-csoport szervezésében.
Domokos Erika, 2019. május 20. hétfő, 08:51
Fotó: Getty Images

Az eseményen részt vett Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum) és Döme Zsuzsanna (MKKP) is. Minden olyan listát állító szervezeteket elhívtak, amely legalább egy százalékot el tudtak érni a választásokon, a meghívást egyedül a Fidesz nem fogadta el, így Trócsányi László nem volt jelen - tudósított a Népszava.

Az ellenzéki képviselők a legtöbb kérdésben egyetértettek, főként abban, hogy a szélsőséges populista erőket vissza kell szorítani Európában. A közös valutaövezethez való csatlakozás kérdésére,illetve, hogy az EU alapjogi chartája kimondja-e, hogy a lakhatás alapjog legyen, a listavezetők igennel reagáltak - írta a lap.

A európai parlamenti választáson arról döntenek az emberek, hogy megőrizhető marad-e az együttműködő Európa, megvalósulhat-e a szociális Európa, a minimális bér, nyugdíj és családi pótlék programja - mondta Tóth Bertalan, az MSZP listavezetője az MTI szerint.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője szerint az EP-választás tétje, hogy Európa továbbmegy-e az úton, amelyen egyre szorosabb szövetségben 500 millió polgár közös otthona tud lenni, és tud-e közvetlenül foglalkozni az európai polgárok életminőségével, bérével, nyugdíjával.

Cseh Katalin, a Momentum listavezetője szerint a magyaroknak csak egy erős és egységes Európával van esélyük arra, hogy versenyképesek maradjunk. Azonban ahhoz, hogy Európa erős és egységes legyen, meg kell változnia.

Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika listavezetője szerint a klímaváltozás a választás legfontosabb kérdése, "Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz". A klímavédelmi küzdelem zászlóvivője csak az Európai Unió lehet, ahhoz viszont, hogy komolyan vegyék a kérdést az EU-ban, szükség van erős zöld pártcsaládokra.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik listavezetője azt mondta: a Jobbik együttműködésre épülő Európában hisz, nem pedig a céltalan konfrontációban. Az egyik legfontosabb törekvésük, hogy "elinduljunk a bérfelzárkóztatás útján". Arról is dönteni kell, hogy a migrációval szemben hatékonyan fel tud-e lépni az EU, a határőrség visszaállításával és a határokat védő Frontexszel.

Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listavezetője szerint "az EP-választás tétje az Orbán-kormány megbuktatása és a világ megmentése, valójában még a régi ellenzék fennmaradása is". Kitért arra is, ha bejutnának az Európai Parlamentbe, akkor a magyar Országgyűlésbe és a magyar közintézményekbe is bejuthatna az MKKP.

A szervezők a rendezvényre azokat a pártokat hívták meg, melyek a tavalyi országgyűlési választásokon legalább egy százalékot szereztek - tette közzé az állami hírügynökség a tudósítását vasárnap 23.17-kor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.20 20:27

Kár, hogy Ujhelyi még az MSZP-t képviseli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.05.20 20:15

Na ez az a bagázs, amelyre egyszerűen öngyilkosság szavazni. Egyszerűen csak így nevezném őket: BLB , azaz Baloldali Lúzer Banda. ez az idióta Dobrev luvnya miről hablatyol? Azonos munkabérek az EU-ban? Ezt még ő sem hiszi el, csak hülyíti az embereket. A Nyugat célja a keleti munkabérek alacsonyan tartása, hogy minél többen menjenek nyugatra dolgozni. A munkabéreket csak a nemzeti kormányok tudják emelni, nem a sötét Dobrev-vízió, hogy majd az EB egy szintre hozza azt.
Agyatlan nőszemély, nem véletlen lett Gyurcsányné! Olyan, mint Gyurcsány elvtárs, a böszme, akinek már régen nincs keresnivalója a a magyar politikai életben.
Ha a magyar ellenzék újítani, és esetleg kormányváltást szeretne, ezt a mostani léhűtő bandát le kell cserélnie. Ezekkel nem lehet érdemben semmit csinálni. Kamu, szájhős banda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.20 09:37

"a szélsőséges populista erőket vissza kell szorítani Európában"

Két sorral lejjebb:

"kimondja-e, hogy a lakhatás alapjog legyen, a listavezetők igennel reagáltak"

Akkor mindjárt meg is találták azokat a "szélsőséges populista erőket", akiket "vissza kell szorítani" - saját maguk személyében, az idióták...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.20 09:23

Szánalmas, tehetségtelen ellenzéki lúzerek semmitmondó hablatyolása egymás között. Ki veszi ezt be? A zsíros brüsszeli stallumokról van itt szó, semmi másról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html