Pocsékba ment Magyarország egy éve?

A magyar kormány az elmúlt egy évet elvesztegette rögtönzött gazdaságpolitikájával, a kockázti felárak nemhogy csökkentek volna, hanem nőttek. Ugyanakkor tapasztalható egyfajta tanulási folyamat, ugyanis javult Magyarország megítélése a Konvergencia program, illetve a Széll Kálmán terv bemutatása óta mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke az Akadémián.
Papp Zsolt, 2011. május 11. szerda, 11:20
Fotó: Napi.hu

Magyarország nem volt pénzügyi válságban sem az elmúlt években, sem 1995-ben, mind két alkalommal sikerült az utolsó pillanatban elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet - mondta Kopits, György a Költségvetési Tanács volt elnöke az Adósságcsapda kikerülése című konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia Gazdaság- és Jogtudományi Osztályának ülésén. Összeegyeztethető a fiskális szuverenitás a fiskális figyelemmel? - tette fel a kérdést a költségvetési tanács volt elnöke előadásának alcímében. Véleménye szerint vannak még olyan országok, aki teljes függetlenségre törekednek a pénzpiacoktól és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, mint az IMF - mint emlékezetes, hogy magyar kormány az elmúlt hetekben elkötelezte magát a teljes a pénzügyi függetlenség mellett - ezt az elköteleződést komolyan kell venni. Ugyanakkor nem szabad arról megfeledkezni, hogy az IMF nem egy mumus, önálló szervezet, hanem végrehajtója a nagyhatalmaknak. Amikor azt mondják, hogy az IMF nincs megelégedve Magyarországgal, akkor azt jelenti, hogy Angela Merkel és Nicholas Sarkozy elégedetlen a magyar gazdaságpolitikával.

A válság előtti időszakban az államok a likviditásbőség idején, hajlamosak voltak az adósságok felhalmozására - az állami kiadások növekedésére. A feltörekvő piacok tanultak a 90-es évek válságaiból (orosz válság, brazil válság) a dél-amerikai országok költségvetési szabályrendszert állítottak fel, az ázsiai országok devizatartalékokat halmoztak fel. Az euró övezeten kívüli országokban ilyen intézkedések nem történtek, s válság előtti években a növekedésük is megtorpant. A görög váláság - az államadósság valós mértékének eltitkolása - az unióval szembeni bizalmovesztéshez vezetett - ekkor szorult rá Magyarország az EU és az IMF csomagjára Izland után második országként.

Magyarország CDS felára tavaly májusban az új kormány megválasztásakor volt a legalacsonyabb - azóta azonban megugrott - ezen nem segített a Széll Kálmán terv sem. A legfrontosabb a piaci várakozások rögzítése lenne - a legfontosabb probléma a nemfizetési kockázat. A piacok lassan reagálnak, de drasztikusan, egy meglepő adat (pl. Lehman Brothers csőd) reagálnak. A megoldás a szabályalapú fiskális keretrendszer kialakítása, nem pedig egyedi döntések sorozata - hogy minden nap a kormány új ötlettel áll elő, miként élénkítse a gazdaságot. Általában jók a tapasztalok a fiskális keretrendszerrel működésével kapcsolatban - mondta a Költségvetési Tanács volt elnöke.

Kopits összehasonlította brit és magyar gazdaság helyzetét: mindkét országban 2010-ben jobbközép pártok vették át a kormányzást, fiskális fenntarthatósági problémákkal és alacsony politikai hitelességgel. Az új brit kormány kitűzte a középtávú költségvetési céljait, orrnehéz kiigazítást hozott létre, illetve megalapította a Költségvetési Hivatalt. A magyar kormány vegyes ellentmondó jelzéseket küldött a piacnak, rögtönözte a gazdasági döntéseket és megszüntette - de facto - a Költségvetési Tanácsot. Az Orbán-kormánynak jó esélye lett volna, hogy a Bajnai-kormány által kényszerből megkezdett konszolidációt folytassa, ám a rögtönzött gazdaságpolitika miatt a magyar kötvények hozama nemhogy csökkent, hanem nőtt.

Az elmúlt hónapokban tapasztalható egy tanulási folyamat, ugyanis március óta csökken a magyar kötvények hozamfelára - ami a konvergencia programnak és a Széll Kálmán terv bemutatásának köszönhető. Kopits szerint az Orbán-kormány elvesztegetett egy évet - ez világosabb kimutatható a kockázati felárak alakulásból. Ugyanakkor nem szabad hátradőlni - a piaci hangulat újra megfordulhat újabb impulzusok hiányában - figyelmeztet Kopits. A Széll Kálmán terv végrehajtásának megkezdéséig várni kell a költségvetési kiigazításokra, hisz eddig nem történt ennek érdekében semmi, hisz a nyugdíjpénztárak államosítása hosszú távon inkább rontja a fiskális fenntarthatóságot.

Kopits újfent kiállt a költségvetési folyamatokat felügyelő önálló intézmény függetlensége mellett. Az uniós felügyelet nem helyettesítheti a független Költségvetési Tanácsot - de az IMF sem. A tanácsot a pártoktól független elszámoltatható személyekkel kell feltölteni, a munkájukhoz pedig elemzői stábot kell biztosítani, akik hozzáférhetnek a kormányzati költségvetési adatokhoz - vagyis a Költségvetési Tanács korábbi jogainak rehabilitását javasolta Kopits. A fiskális alkoholizmusban szenvedő kormányzatok függenek leginkább a piacoktól - rajtuk csak az önkorlátozás segít - így lehet megteremteni a fiskális függetlenséget - tette hozzá.

 

A kilencvenes évek erőteljes magyarországi működőtőke beáramlása elkényelmesítette a magyar gazdaságpolitikát, nem készültek fel a FDI áramlás csökkenésére, ami az évtized végén bekövetkezett. Ugyanakkor a magyar költségvetési politika hozzászokott a erőteljes külső finanszírozáshoz nem alakította át költségvetési kiadási szerkezetét sem. Ez a helyzet egyenes útként vezet az újabb eladósodáshoz - amely az elmúlt évtizedben bekövetkezett - mondta Bélyácz Iván akadémikus, egyetemi tanár. A kereskedelmi banki hitelekből egyre nagyobb arányban finanszíroztak szociális programokat (lakásépítések) amelyek végső soron a fogyasztást növelték, így a hitelek megtérülése nem volt biztosítva. A kilencvenes években a magyar kormányok elkövették ugyanazt a hibát, amit a hetvenes években. Akkor az olcsó olajpénzekből adósodott le Magyarország, a kilencvenes években újra megrészegült az erőteljes működőtőke beáramlástól, illetve az olcsó hitelektől - tette hozzá.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.05.11 13:43

Pocsékba ment Magyarország elmúlt éve?
Imponáló cím.Lehet hogy odament.De nem csak ez az egy év.Évek,évtizedek mentek oda.Akkor most miért ezt az egy évet sirassam?Félő hogy lesz még ilyen,és nem csak egy.Ez a fájóbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html