A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett. A finanszírozott összeg 23 százalékát, 103 milliárd forintot az MNB növekedési hitelprogramja keretében helyezték ki. Emellett az Eximbank Zrt. által nyújtott lízingrefinanszírozási termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

A bővülés motorját a vállalkozások, azon belül is a kkv-k jármű- és eszközbeszerzései jelentették. A Lízingszövetség arra számít, hogy a jövőben is a kkv-k húzzák majd a piacot.

A bruttó eszközérték tavaly éves szinten 38 százalékkal, 708 milliárd forintra nőtt. Bár ez még elmarad a válság előtti 1600 milliárd forint körüli összegektől, az elmúlt öt évben ez a legmagasabb érték.

Boom van a járműpiacon

Az egyes szegmensek közül a jármű- és eszközbeszerzések értek el látványos eredményt. A személyautó- és flottafinanszírozás adta a finanszírozott összeg 40 százalékát (183 milliárd forint). Ezen belül a teherautók és buszok 113 milliárd forintot hoztak. Az újonnan forgalomba hozott járművek már 40 százaléka lízingkonstrukció segítségével talált gazdára.

A különböző termelési eszközöknél pedig 147 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, így az arányuk 32 százalék volt a teljes összegen belül.

Százmilliárdba kerül az elszámolás

A devizaalapú konstrukciókhoz köthető elszámolás a lízingpiacnak összesen mintegy 100 milliárd forintos kiadást jelent, emellett a januári frankerősödést is kezelniük kell a tagvállalatoknak. A forint azóta ugyan erősödött, így az ügyfeleket érintő sokkhatás elmúlt, a nyomás azonban még nem.

A fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfelek mielőbb forduljanak az őket finanszírozó lízingcéghez, mert a tagvállalatok több megoldást biztosítanak ilyen esetekre. E megoldások jellemzően nem valamilyen rögzített árfolyamon történő törlesztést jelentenek, inkább az adósságszolgálat közös átütemezését - mondta Jenei.

A kkv-kra koncentrálnak

Idén a fair bank szabályozás és ügyfelekkel történő elszámolás tiszta helyzetet teremt a piacon. A konszolidáció a lakosság körében a bizalom visszatérését hozhatja a szervezet várakozása szerint, a fogyasztási hajlandóság és az ahhoz kapcsolódó finanszírozási kedv újra nőhet. Ugyanakkor hűti a várakozásokat az új jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató szabályozás, amely a januári adatok alapján úgy tűnik, valóban hoz visszaesést a lakossági szektorban.

A lízingcégek a következő időszakban a jegybanki és az eximbankos programok segítségével főleg a kkv-k finanszírozására koncentrálnak, és fokozatos növekedéssel számolnak elsősorban a jármű- és eszközbeszerzéseknél. A növekedést segítheti az nhp bővítése is.