Programot hirdet a Fidesz

Szombaton mutatja be a Fidesz az Erős Magyarország című programját, melyben többek között munkahelyteremtő programok indítása, közüzemi szolgáltatás erősítése, és a gyermekvállalás ösztönzése szerepel.
NAPI Online, 2007. december 7. péntek, 15:39
Fotó:

A munkáltatók adó- és járulékterheinek csökkentésére, infrastruktúra-fejlesztésre, a kkv-k erősítésére és közvetlen munkahelyteremtő programok indítására alapozott Új Széchenyi tervet hirdet a Fidesz új programja - olvasható az Index által pénteken közölt programban.

A közüzemi szolgáltatásokban is erősítené az állam, csökkentené a piac szerepét a Fidesz. A program szerint "a hatósági árszabályozás jogát fenn kell tartani", elsősorban "a közüzemi díjak indokolatlan emelkedésének megakadályozása érdekében". A párt a közüzemi szolgáltatókat átlátható számlázási rendszer kialakítására kötelezné. A gázárakról nincs szó a programban, az energetikai fejezetben csak egy félmondat szerepel az "árpolitika körültekintő alkalmazásáról".

A foglalkoztatás növelése érdekében a 45 év fölötti nők és az 50 évet betöltött férfiak elhelyezkedését járulékkedvezményekkel segítenék (jelenleg csak a közhasznú munkavégzéshez és a képzéshez nyújtható támogatás ennek a korosztálynak). A munkahelyteremtést szolgálná az is, hogy olyan, uniós forrásból megvalósuló programot indítanának a következő kormányzati ciklusban, amely "közvetlenül támogatja új munkahelyek létesítését".

A program kézzelfogható, érdemi vállalásai közül kiemelkedik, hogy a körbetartozások visszaszorítása érdekében minősített alvállalkozói láncok szervezését, valamint közbeszerzési ajánlati normák bevezetését javasolja a párt. Nem új ötlet, de a programban visszatér a szociális célú lakásépítés áfájának 5 százalékra csökkentése. A párt új nemzeti energiastratégiát és közös európai energiapolitikát szeretne, de a Nabucco vagy Kék Áramlat dilemmára nem is utal a dokumentum. A konkrét vállalások sorába tartozik ugyanakkor a járulékbefizetéssel arányos nyugdíj, ennek érdekében a járulék-folyószámla megteremtése, valamint annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok visszatérhessenek az állami nyugdíjrendszerbe.

A Siker és szolidaritás fejezetből kiderül, hogy az alkotmányban rögzítenék a gyermekvállalás ösztönzését. Fontos szerepet adnak az anyáknak és a nagycsaládosoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK