Puhul az ingatlanadó?

A szocialista képviselők a kormány ellenében támogatták azt az adótörvényeket érintő módosítást, amely nem kötelező jelleggel, csupán opcionálisan vezetné be az értékalapú ingatlanadót.
NAPI Online, 2007. október 26. péntek, 07:51
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Lebegteti a kormány az egységes, értékalapú ingatlanadó bevezetését - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szocialista képviselők támogatták, a kormány viszont elutasította a javaslatot, amely meghagyná a területalapú ingatlanadókat az értékalapú mellett. Így aki akarja, bevezeti, aki nem akarja, nem. A gazdasági bizottság múlt heti ülésén még úgy tűnt, a képviselők magukra maradtak ötletükkel: a képviselők ugyanis simán leszavazták a Kékesi Tibor, Molnár Albert, Jauernik István fémjelezte javaslatot. Az adótörvények tárgyalása során első helyen kijelölt költségvetési bizottság szerda késő esti ülésén azonban a kormány borítékolt elutasításával szemben a képviselők támogatásukról biztosították a javaslatot. Ebből az is következik, hogy a két hét múlva esedékes parlamenti szavazáson a képviselők nem az adócsomagon belül, hanem külön szavaznak erről a kérdésről.

Értékalapú ingatlanadót mindössze három alkalmaz a 3100 adót kivető önkormányzat közül. A többiek általában a négy nagyobb ingatlanadó-típus valamelyikét (esetleg mindet) területi alapon alkalmazza - ezek az építményadó, a telekadó, a kommunális adók, és az ingatlanokat terhelő idegenforgalmi adó is ide sorolható.

A kormány elképzelése eredetileg az volt, hogy a szerteágazó, egyenként csak alacsony bevételt hozó adónemek helyébe egységes, értékalapú adót vessenek ki, ezzel egységesítve az alacsony hatékonyságú és szétdarabolt rendszert. A bevezetéshez lényegében minden eszköz megvolt: az inkább politikai célokat szolgáló és nem jelentős bevételeket hozó luxusadó besorolási rendje könnyedén átalakítható volt. Az ötletelést követően azonban rögtön puhult a terv: eredetileg ugyanis már 2008-tól bevezették volna az egységes rendszert, ám a szeptember elején megszellőztetett elképzeléshez képest a jogszabálytervezet beterjesztésekor már eleve 2009-re tolták a bevezetést. Most pedig - nagyon úgy tűnik - tovább lágyítják a kezdeti ötletet.
Az önkormányzati szövetségek javaslata az volt, hogy az értékalapú adó bevezetése opcionális legyen - mondta lapunknak Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Az önkormányzatiság elvének az felel meg, ha a helyi adókról az önkormányzatok dönthetnek, így lesz hatékonyabb a rendszer - tette hozzá Zongor. A szövetségek szerint a számítások elvégzéséhez megfelelő időt kell adni az önkormányzatoknak. Szinte bizonyos, hogy a helyi adóhatóságok áttekintik majd a lehetőségeket, és a lehető leghatékonyabb verziót választják. Kérdésünkre, hogy vajon az önkormányzatok hány százaléka tér majd át az értékalapú adóztatásra, Zongor nem adott becslést.

HOZZÁSZÓLÁSOK