Ragaszkodik a kormány az eredeti MT-választási menetrendhez

A kormány továbbra is kitart az eredeti álláspontja mellett arról, hogy miként kívánja megújítani a jegybank monetáris tanácsa külső tagjainak megválasztását. Az ellenkezőjét szorgalmazó ellenzéki módosító indítványokat a nemzetgazdasági tárca képviselője nem támogatta a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának keddi ülésén.
MTI-Eco, 2011. február 15. kedd, 10:53
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslathoz, amely monetáris tanács külső tagjainak új rendszerű megválasztását indítványozza öt módosító indítvány érkezett, ezek mindegyikét ellenzéki képviselők jegyezték.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a bizottság ülésén jelezte: a kormány ezek közül egyiket sem támogatja. Mint mondta, a szándék egyértelmű volt: az Országgyűlés választja és menti fel a jövőben a monetáris tanács tagjait az MNB elnökén és alelnökein kívül.

A kormány azt az ellenzéki indítványt sem támogatja, amely azt szorgalmazza, hogy ne egyszerre válassza meg a parlament a négy tanácstagot - fűzte hozzá.

A bizottságban egyik indítvány sem kapta meg a szavazásra bocsátáshoz szükséges többséget, a kormányoldal nemmel voksolt mint az öt esetben.

A jegybank törvény módosításának részletes vitáját szerdán folytatja le a parlament.

HOZZÁSZÓLÁSOK