Rákkeltő a vörös hús? Felháborodtak a magyar sertéstartók

A vágóállat és hús terméktanács 2020-ig öt kilogrammal növelné az egy főre jutó sertéshúsfogyasztást Magyarországon.
MTI, 2015. október 26. hétfő, 20:06
Fotó: MTI/AP

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2020-ig - a mostani uniós költségvetési időszak végéig - 5 kilogrammal szeretné növelni Magyarországon a az egy főre eső éves sertéshúsfogyasztást; ez évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene - közölte a VHT titkára hétfőn Budapesten az MTI-vel. Menczel Lászlóné nagyon nem ért egyet azzal a friss WHO-jelentéssel, amely szerint a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztása fokozhatja a rák kialakulásának kockázatát.

Menczel Lászlóné kitért arra az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége által hétfőn közzétett tanulmányra is, amely szerint a vörös húsok - így például a sertés vagy a marha, illetve a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet. Ezt a VHT titkára tudománytalannak és elképzelhetetlennek tartotta. Szerinte ugyanis ezt nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok - vélekedett. Mint mondta, például a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A most közzétett WHO-információt ezért felháborítónak tartja. A sertésből előállított termékeknél figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit.

A WHO által közzétett hétfői jelentésen minden IMPA-tagország képviselője felháborodott, és jelezte, hogy saját eszközeivel fellép ellene, de közösen is fellépnek a piacromboló híresztelés ellen. Magánvéleményként a VHT titkára mindehhez hozzátette: "a sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki."

A fogyasztás növelésére vonatkozó törekvés egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a célkitűzése az ágazati szakmai szervezeteknek - mondta a titkár. Ezt fogalmazták meg ugyanis az IMPA (az EU vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete) tagországainak a magyar fővárosban tartott hétfői konferenciáján, egyeztető fórumán.

A tanácskozást évente kétszer tartják meg, és minden évben más tagország kapja a rendezés jogát. A szervezetnek 10 ország a tagja, többek között Németország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, vagyis Európából a legnagyobb sertéstartó országok. Mindez azt jelenti, hogy az IMPA tagországai adják az unió sertésállományának mintegy 80 százalékát. Az IMPA lényegében egy információcserére szakosodott szervezet, amelynek tagjai időről-időre elemzik a sertéságazat helyzetét.

A sertéspiacon az árak jelenleg mindenhol alacsonyak, visszaestek. Ennek oka főként az orosz embargó, amely 15-20 százalékos piacvesztést okozott az unió nagy sertéstartó országainak. A csökkenő jövedelem pedig azt eredményezi, hogy a legtöbb országban a sertésállomány is csökken.

Az IMPA tagországai a jelenlegi helyzet megoldását leginkább az orosz embargó feloldásában látnák. Ennek módozatait azonban a szervezet tagjai "még nem igazán látják, hogy miként volna lehetséges az Európai Unió összefogásában"... - jegyezte meg a VHT titkára. Hozzátette: ezért fontolgatják, hogy minden érintett tagállam önállóan tárgyaljon Oroszországgal az embargó feloldásának lehetőségeiről. Jelenleg ugyanis a legjobb "E.-minőségű" hasított félsertés kilogrammonkénti ára 1,5 euró (mintegy 450 forint) alatt van. Ez az ár az egy évvel korábbihoz képest 5-10 százalékos csökkenést jelent.

Így az IMPA tagországai szerint felértékelődött és nagyon fontos a marketing szerepe az egyes országokban és a közös fellépés esetében is. Az IMPA el kívánja érni ugyanis, hogy növekedjen a sertéshúsfogyasztás az unió tagországaiban.

Menczel Lászlóné beszélt arról is, hogy Németh Antal, a VHT elnöke a jelenlévőknek bemutatta a magyar "Kiváló Minőségű Sertéshús" (KMS) védjegyet, amely nagyon sikeres a piacon, és ami ösztönzi a sertéshúsfogyasztás növekedését Magyarországon. Ez iránt nagy volt a külföldi szakemberek érdeklődése. A VHT tervezi azt is, hogy meghirdeti a "Sertéshús és egészség" elnevezésű programot, ami arra kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a sertéshús fogyasztása ugyanúgy hozzátartozik a modern ember húsfogyasztási szokásaihoz, mint minden más húsfajta - tájékoztatta az MTI-t Menczel Lászlóné.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.10.28 20:21

A pulykások, csirkések a kezüket dörzsölik, kelendő lesz a baromfikolbász.
Mit ér a harag hatalom nélkül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2015.10.28 18:55

@erdeinyuszi: Csak hogy oldjam a feszültséget, a szilveszteri malacka akkor lehetne 22%-kal olcsóbb. Csak az meg majd hogy egyedi áras, nincs mihez képest. Jó buli a kereskedelem. :)

Valószínű, hogy tisztult a piac, és ez (is) hatott az árak emelkedéséhez. Meg hogy legyen miből visszavenni januártól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.28 17:51

Mint a nagy hitelminősítők, akik jó pénzért bármekkorát hazudnak. A who a -bankáruralom alatt lévő- korporációs világgazdaság egyik szócsöve, amely most éppen a hagyományos ételek ellen indít hadjáratot. A háttérben azok az óriásvállalatok (talán a Monsanto legnagyobb)lehetnek akik át akarják venni a Föld komplett élelmiszer bizniszét. Ezek gyártják a mesterséges adalékanyagokat, gmo-származékokat, ízfokozókat meg a többi nem ehető mocskot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.28 14:25

@mirko:
Kész, feladtam, kampó.
Bazdmeg nem a disznó eszi meg az adalékanyagot, hanem te amit belenyomnak a késztermékbe, hogy utána "füstölt sonka" néven eladják neked.
Tényleg ne rágódj rajta, a sok abból is megárt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.28 14:13

@rw2:"még több adalékanyagot nyomnak bele"
Adalékanyagtól még egyetlen sertés sem nőtt fel és hízott meg, Fehérje és energia kelletik hozzá ennek a fő forrása, szója, kukorica, árpa a mi éghajlatunkon.
Ezek mellett a sertés, kap hasonló vagy olyan kis mennyiségeben szükséges vitaminokat, mikroelemeket, amelyet te tabletták, gyógyteák formájában veszel magadhoz.
De nem akarok ezen rágódni.
Egyél nyugodtan kolbászt szalámit, virslit meg miegymást mértékkel, kutya bajod nem lesz. A sok megárthat, de miből nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html