A parlament előtti Kossuth tér átépítéséhez kapcsolódóan az Országgyűlés Hivatala (OH) régészeti feltárásra adott megbízást a Budapesti Történeti Múzeumnak (BTM) 77,6 millió forintért - derül ki az OH honlapjáról. A földmunkával járó beruházásoknál kötelező a régészeti feltárás, ennek elvégzésére a fővárosban a BTM az illetékes.

A Kossuth tér történelmi rekonstrukciójának megvalósítása keretében felszín alatti parkolót és látogatóközpontot létesítenek, a földmunkavégzéssel érintett, beépítendő terület mintegy 900 négyzetméter, a BTM feladata e terület régészeti emlékeinek és jelenségeinek megelőző feltárása, valamint előzetes régészeti dokumentáció elkészítése. A tér környékén korábban már feltártak avarkori és középkori emlékeket, így elméletileg van esély rá, hogy ezúttal is találnak értékes leletet a szakemberek.

Az országgyűlés határozata szerint a teret 1944 előtti állapotának megfelelően állítják helyre. Az átalakítást 2014 május végéig kell befejezni, a 2012-es munkákra az idei költségvetésben 2,4 milliárd forintot különítettek el. Ez a munka elkezdésére elegendő, a 2013-as költségvetés vélhetően ennél nagyobb keretösszeget tartalmaz majd. A tér a fővárostól a magyar állam tulajdonába kerül, vagyonkezelője az országgyűlés lesz.

A tervezői és kivitelezési munkákra nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nem nyilvános beszerzéseket bonyolítanak le. A Népszabadság információ szerint a tervpályázatra három tervezőirodát hívtak meg, közülük még márciusban kiválaszthatják a nyertest. A kivitelezésre vonatkozó beszerzést a nyáron bonyolítják le. Információink szerint a nyertesek nevét és a vállalási árakat nyilvánosságra hozza az Országgyűlés Hivatala.