Rejtélyes halálozások - miért hal meg több magyar a nyáron?

Titokzatos okokból "kétpupú" halálozási görbe alakult ki Magyarországon. Télen és nyáron ugrik meg az elhunytak száma, amit nem magyaráz önmagában a hideg és a meleg, vagy az influenzajárvány.
Komócsin Sándor, 2017. június 27. kedd, 09:38
Fotó: Reuters

A két évvel ezelőtti esetet megismételve idén is riasztóan megugrott a halálozások száma Magyarországon az év első két hónapjában - írja a Népszava. Az év első hónapjában 26, februárban 23 százalékkal haltak meg többen, mint 2016 azonos időszakában.

Miután a kormányzat nem foglalkozik vele, nem tudni, mi lehet a titokzatos jelenség hátterében - mondta a lapnak Falus Ferenc volt tisztifőorvos. Néhány barátjával privát kutakodást végeztek, amiből kiderült, hogy az influenzajárvány mellett oka lehet a dolognak, hogy immáron egymillió embernek nincs háziorvosa.

Akinek van, az sem feltétlenül kapja meg időben az ellátást. Az időseknek például csak a töredékét oltják be influenza ellen, az erre rendelkezésre álló vakcinának a fele fogy el. Kiderült, hogy a halálozási görbe kétpupú: nyáron is van egy csúcsa.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK