Reklámadó már Brüsszelben is téma

Az Európai Bizottság ugyan még nem kapott írásbeli megkeresést a nemrégiben elfogadott magyar reklámadó miatt, de a törvényt vizsgálják - hangzott el az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján.
Napi.hu, 2014. június 13. péntek, 12:53
Fotó: Napi.hu

Bár korábban az Együtt-PM és az az Európai Kiadók Tanácsa (EPC) is jelezte, az Európai Bizottsághoz fordul a napokban elfogadott reklámadó miatt, a testület sajtótájékoztatóján Ryan Heath, a digitális területért felelős uniós biztos, Neelie Kroes szóvivője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: még ilyen ügyben írásbeli megkeresést nem kaptak.

Az elfogadott törvényről viszont van tudomásuk, azt jelenleg vizsgálják, azt viszont még korai lenne kijelenteni, hogy az ügyben az Európai Bizottság tesz-e, illetve milyen lépéseket tesz. A szóvivő ugyanakkor azt is hozzátette: az Európai Bizottság aggódik a törvény sajtószabadságra gyakorolt hatása miatt.

Az EBESZ szerint viszont a magyar kormánynak újra kellene gondolni a reklámadót, amelyet a hirdetési bevételekre vetetettek ki, mivel konzultációk nélkül fogadták el és a törvény káros hatással lehet a média sokszínűségére. Dunja Mijatovic, a szervezet sajtószabadsággal kapcsolatos ügyekben illetékes képviselője közleményében aggodalmának ad hangot, hogy a jogszabály a média pluralizmusának rombolásával csorbíthatja a sajtószabadságot Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK