Rekordalacsony infláció, másodszor

Februárban a lapunknak nyilatkozó elemzők által előrejelzett 4,7 százalék helyett mindössze 4,5 százalékos volt az éves infláció. A ruházati, illetve a tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek havi összahasonlításban, a friss zöldségek pedig csaknem 15 százalékkal drágultak.
Kolozsi Pál, 2003. március 11. kedd, 09:37
Fotó:

Az inflációs ráta decemberben 4,8 százalékos, januárban pedig 4,7 százalékos volt. A februári számnál eddig még nem jegyeztek fel alacsonyabbat, tavaly augusztusban pedig szintén 4,5 százalékos rátáról számolt be a statisztika.

A ruhaneműkért 2,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint januárban, a legjobban azok jártak, akik kabátvásárlásukat halasztották februárra, ezzel ugyanis csaknem tíz százalékot lehetett megtakarítani. A jellemzően importból származó tartós fogyasztási cikkek ára átlagban 0,4 százalékkal esett.

A legdinamikusabb drágulást a csaknem 15 százalékos árdinamikát mutató friss zöldségeket is tartalmazó élelmiszerek (+1,3 százalék) és a szeszes italok és dohányáruk (+1,3 százalék) mutatták, de felfele húzták a havi árindexet az 1,2 százalékkal dráguló egyéb cikkek és üzemanyagok, illetve a 0,9 százalékos áremelkedést mutató szolgáltatások is. Az egyéb cikkek és üzemanyagok árufőcsoporton belül - a várakozásoknak megfelelően - a gyógyszer-, illetve az üzemanyagárak emelkedtek a leginkább. A háztartási energia 0,4 százalékkal drágult, ami arra ural, hogy az áramár növelése a számlázás miatt várhatóan csak márciusban jelenik majd meg az adatokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK