Augusztus 7-én a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 25 205,7 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. A költségvetés adóssága - amely lefedi az államadósság 95-97 százalékát - ennél magasabb csak egy alkalommal, épp egy hónapja volt, az akkori csúcs 25 258 milliárd forint. Így hét hónap alatt 1323,9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés adóssága az év eleji 23 881,1 milliárdos nyitószintről. (A csúcs nominálisan értendő, GDP-arányosan bőven volt már rosszabb a helyzet korábban.)

Az ÁKK az év végi lejáratokra spórol - ezért a következő hetekben-hónapokban - rendre előfordulhatnak nominális rekorddöntések. 2015-ben az adósság a nettó kibocsátás, a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése, valamint a BKV Zrt.-től átvállalt adósság következtében emelkedett.

A 1324 milliárd forintból 894,1 milliárd forintot megmagyaráz az államháztartás héthavi hiánya - amely egyébként az egész évre tervezett összeg száz százaléka. Marad 429 milliárd forintos rés, amit az ÁKK őszi lejáratokra való tartalékolással magyaráz - ugyanakkor ez az összeg finanszírozhatja a leállított uniós támogatásokat. Ugyanis Brüsszel egyre több pénzt tart vissza vizsgálatokra hivatkozva, eközben idehaza futnak a programok, amit az állam hitelez meg.

Eközben a központi költségvetés GDP-arányos adóssága is emelkedik: az előzetes számítások alapján a GDP 76,5 százalékát tette ki, ami 1,6 százalékponttal magasabb a decemberi végi adatnál. Az ÁKK felhívja a figyelmet, hogy az emelkedés átmeneti, mivel a nettó kibocsátás egy része a későbbi lejáratokat finanszírozza, így az adósság évközi alakulása nem befolyásolja, hogy az adósságráta az év végén a tervezett szintre csökkenjen.