Riz Levente (Fidesz-KDNP), a BÖSZ elnöke, a XVII. kerület polgármestere az MTI-hez eljuttatott szombati közleményben üdvözölte a törvénymódosítási javaslatot, amely álláspontja szerint a budapestiek számára erősebb érdekérvényesítést, átláthatóbb és olcsóbb képviseleti rendszert tesz lehetővé azáltal, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai többségében a közvetlenül megválasztott kerületi polgármesterek lesznek. A testület munkája így ősztől sokkal inkább a budapestiek, mintsem a pártérdekek mentén alakulhat - tette hozzá.

Az önkormányzati érdekképviselet vezetője szerint az egyes városrészek problémái megoldásában és fejlesztési terveik megvalósításában a kerületek között az eddiginél jóval összehangoltabb, hatékonyabb munka kezdődhet, az összbudapesti ügyekben pedig a főváros és a kerületek vezetése között szoros együttműködésben születhetnek meg a döntések. Ez megegyezik a 2011-ben alakult Budapesti Önkormányzatok Szövetségének céljaival is - emelte ki Riz Levente.

A Fidesz pénteken azt javasolta, hogy már az őszi választáson a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők foglaljanak helyet. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet tudtak állítani.

Az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul az MSZP a fővárosi választási rendszert átalakító fideszes javaslat miatt - közölte Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője szombaton Budapesten, az MSZP választmányi ülése után. A DK még pénteken jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép.