Koronavírus: nem hajlandóak karanténba vonulni a fertőzésgyanús irániak

Budapesten jelenleg a rendőrség és a mentők közös intézkedése zajlik, ugyanis két iráni állampolgár, a kötelező határozat ellenére nem hajlandó alávetni magát az elkülönített, elzárt megfigyelés szabályainak. Ha ezt önként nem teszik meg, a rendőrség a mentők segítségével fogja őket a kijelölt intézménybe szállítani és megindítják ellenük a büntető eljárást - mondta az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ügyeletvezető.
Szepesi Anita, 2020. március 7. szombat, 15:45
Fotó: Getty Images

Lakatos Tibor külön figyelmeztetésként jelentette be, hogy a Btk. alapján, aki nem hajtja végre a járványügyi előírásokat, szabálysértést, illetve bűncselekmény követ el. Ha valaki a tisztifőorvosi határozat ellenére nem veti alá magát a megfigyelés szabályainak, bűncselekmény miatt vonják felelősségre.

Jelenleg Budapesten két iráni ellen folyik rendőrségi intézkedés a mentők segítségével. Az irániak a kötelező határozat ellenére nem hajlandók alávetni magukat az elkülönített, elzárt megfigyelés szabályainak. Ha ezt önként nem teszik meg, akkor a rendőrség a mentők segítségével intézkedik és büntető eljárást is indítanak ellenük.

Ha ezek a személyek később a szándékos jogsértő magatartásuk miatt megfertőznek valakit, az súlyos testi sértésnek, ha a megfertőzött meghal, halált okozó súlyos testi sértésnek minősül - figyelmeztetett Lakatos Tibor.

HOZZÁSZÓLÁSOK