Mire figyeljünk a vízparton? Íme, a rendőrség tanácsai!

A víz partján pihenőknek számolniuk kell az előre nem látható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 14. szombat, 11:29
Fotó: Pixabay

A rendőrség honlapján megjelent anyag szerint a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azt kérik, hogy a lakosság szívlelje meg az alábbi tanácsokat és tartsa be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait:

 • Fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.
 • Tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.
 • 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Azoknak a gyermekeknek, akik nem tudnak úszni, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.
 • Akik nem tudnak úszni, csak sekély vízben fürdőzzenek! (Döntöttek a balatoni strandokról - íme, az idei toplista.)
 • A kereskedelmi forgalomban számos olyan eszköz kapható, amely megkönnyíti a vízben tartózkodást, ilyen például az úszógumi, karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka, vagy az úszást segítő mellény. Ne felejtsük el, hogy ezek csupán fürdőeszközök, a vízen történő használatuk fürdésnek minősül! A vízi bicikli szintén fürdőeszköznek minősül. Ahol a fürdés tilos, ott ezeknek az eszközöknek a használata is az és a viharjelzés esetén ugyanazok a szabályok érvényesek, mint fürdőzésnél.
 • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik!
 • Csúszda és vízi járművek használata előtt ne fogyasszanak alkoholt!
 • Ne közvetlenül étkezés után menjenek úszni, fürdőzni!
 • Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízi bicikli, gumimatrac stb.) való hirtelen vízbeugrást!
 • Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mert a vízfelszín alatt lévő, nem látható kövek, cölöpök, sérülést okozhatnak!
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), és azon lehetőleg ne aludjon el!
 • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

Mindig vegyék figyelembe és tartsák be a viharjelző szolgálat jelzéseit!

 

Az I. fokú viharjelzés - percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni, míg a II. fokú viharjelzés - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén tilos a fürdőzés.

Az I. fokú viharjelzésnél maradjunk a part közelében. A II. fokú viharjelzésnél haladéktalanul induljunk a part felé, hagyjuk el a vizet és kövessük a vízirendőrök utasításait.

Fotó forrása: Pixabay

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.14 11:52

Könnyű megjegyezni, minden tilos! És ha nem csinálunk semmit, abból baj sem lesz.
A magyar vizek arra valók, hogy földrajz órán feleljünk a nevükből és a hosszából. Meg arra, hogy a pecásokat levegye az állam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html