Figyelmeztetést adott ki a rendőrség - minden gyalogost és autóst érint

Az elmúlt hetekben több figyelmetlenségből eredő gyalogosgázolás történt, a legkirívóbbak azok voltak, amelyek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen következtek be - írja a Police.hu.
Szász Péter, 2019. január 30. szerda, 14:50
Fotó: Pixabay

A balesetekben nagy szerepet játszott, hogy a közlekedők nem az elvárt körültekintéssel és figyelemmel, illetve nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vettek részt a közúti közlekedésben - írja a rendőrség.

A hatóság ad pár jó tanácsot a megelőzés érdekében:

  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Az autóvezetők számoljanak mindig azzal, hogy a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet a hőmérséklet csökkenése, a leesett csapadék mennyisége, és az útviszonyok kedvezőtlen megváltozása miatt.
  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyeket csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is lehessen állni!
  • A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről!
  • A gyalogosok győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták- e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!
  • A gyalogos átkelőhelyen "átkerékpározók" számára a legfontosabb, hogy amennyiben nincs kerékpáros átvezetés, csak gyalogosan szabad átkelni, amennyiben kerékpárral közlekednek, arról le kell szállniuk, és azt tolva kell áthaladniuk az út túloldalára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.30 16:08

"A gyalogosok győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták- e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!"
--------------
Tipikus qrva magyar ellentmondásos rendelkezés.
Például ezért szaporodik mostanság az átkelőn a gázolás. Mert a bunkója mutogathat erre a szabályra. Meg a gyalogos nehogymá vastag kártérítést kapjon az őt elütő baromarcútól.
Ez a kiskapu pont azért íródott be a KRESZ-be, hogy a gennyeknek ne kelljen fizetni, például politikusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html